Všichni lidé nemají srdce na dlani a jen ty nejčistší úmysly. Bohužel. Po světě chodí spousta manipulátorů a čas od času se některému z nich nevyhneme. Jak ale manipulaci odhalit a ubránit se jí?

Na začátek se sluší říct, že manipulátora, natožpak toho zdatného, je opravdu složité odhalit a dokáže to jen málokdo. Není výjimkou, že mu „naletí“ i inteligentní lidé s nadhledem a zkušenostmi. Manipulátor vás chce zkrátka dostat tam, kde vám potřebuje mít, čímž sleduje vlastní prospěch. A ti největší manipulátoři se neštítí prakticky ničeho.

Důležité je vědět i to, že manipulace, byť třeba ne nějak podvratné, se občas dopouštíme snad všichni. Třeba ženy dobře vědí, co platí na jejich muže, když potřebují něco opravit, a zaměstnanci chápou, že i před šéfem stačí zabrnkat na konkrétní strunu, aby došlo na prémie… Snažíte se potěšit všechny a zapomínáte na sebe?

manipulace
Zdroj: freepik.com

Co je to manipulace?

Podle dostupných zdrojů se vědomé manipulace dopouští 20 % lidí. Ostatní to dělají, ani si toho nejsou vědomi. Každý pátý člověk je tedy manipulátor. Proto je třeba umět s nimi jednat.

Za manipulací stojí osobnost, kterou nejčastěji motivuje pocit strachu – z neznáma, z bezmoci nebo z vlastního selhání, příčinou je i nízká míra sebedůvěry. Manipulátoři své chování někde okoukají. Třeba od rodičů, učitelů nebo jiných autorit a vzorů.

Cílem manipulace je vyvolat v jiném člověku pocity viny a strachu nebo pochybnosti (o sobě samém a správnosti vlastního jednání). Tím ho pak může manipulátor dostat do pozice, ve které ho chce mít.

„Obyčejná“ manipulace nakonec může přerůst i v tzv. gaslighting, který často vyústí v domácí násilí (když k němu dochází doma) a oběti končí s depresemi, nízkým sebevědomím a traumaty.

Gaslighting se projevuje třeba zesměšňováním, bagatelizováním potřeb dotyčného, v zamlčování nebo překrucování informací, znemožněním čerpání informací z jiných zdrojů, podrýváním důvěry ve vlastní rozum (například paměti).

Manipulátora poznáte podle typických vlastností

Vlastnosti a chování v konkrétních situacích mohou manipulátora prozradit. Pravděpodobně to ale chvíli potrvá, než ho odhalíte, už jen proto, že nechcete z manipulace někoho jen tak nařknout. Co u člověka sledovat, pokud máte podezření, že se ho takové chování skutečně týká?

  • Chová se egoisticky. Vždy a bez výjimky je na prvním místě jeho prospěch, jeho přání, jeho zájem. Na ostatní nebere ohledy, a když předstírá zájem, tak jen proto, aby si ostatní naklonil.
  • Vymlouvá se. Co slíbil, z toho nejspíš sejde. Nebude se vysilovat něčím, z čeho by sám nic nezískal.
  • Nerespektuje ostatní. Ani jejich názory a potřeby. Nejedná s nikým jako rovný s rovným.
  • Lže. O čemkoli, když se mu to hodí. Pokusí se vás přesvědčit, že jste mu něco slíbili, ale nesplnili, nebo vám bude tvrdit, že vám nic nesliboval, a proto to nesplnil.
  • Nabourává vaši sebedůvěru. Srovnává vás s ostatními nebo poukazuje na lidi, kteří mají stejný názor jako on („I Petr si myslí, že bys měla neměla na skleničku s kamarádkami chodit tak často.“).
  • Lichotí a obdarovává. Hlavně ze začátku, když zjistí, že se mu můžete hodit. Začne vám lichotit a dávat vám drobné dárečky. Snaží se vám vetřít do přízně.
  • Vzdává se zodpovědnosti a přehazuje ji na druhé. On nikdy za nic nemůže…
  • Dělá ze sebe oběť. On je vždycky ten, kterému je ubližováno.
  • Rozdmýchává konflikty. To proto, aby si například v rodině nebo v kolektivu nikdo nebyl jistý nikým.
  • Je přísný k ostatním, ale ne k sobě. Používá zkrátka ten pověstný dvojí metr. Ostatní ho mají litovat a věnovat mu pozornost.
  • Závidí. Když už vás nedokáže připravit o váš úspěch, snaží se aspoň, abyste z něj neměli tak dobrý pocit.
  • Zesměšňuje, vyhrožuje a zastrašuje. Vyděsí vás jeho hněv? Nebo spíš jeho vyhrožování, že na vás něco (cokoli!) ví a použije to proti vám?
  • Nedokáže přijmout kritiku. Hned ji obrací proti druhým. Popře i to, co je zcela zjevné.

Když se na výčet vlastností a jednání zaměříte, nejspíš si říkáte, že na odhalení manipulátora nemůže být nic složitého. Opak je ale pravdou, zvlášť když to nečekáte a nemáte s tím zkušenosti. Pokud ale tyto znaky pozorujete na někom, kdo se dostal do vaší blízkosti, nenechte si ho přerůst přes hlavu.

Jak komunikovat s manipulátorem?

Když už dokážete manipulátora rozpoznat, naučte se s ním komunikovat. V ideálním případě ho odstřihnete, ignorace je v tomto případě nejsilnější zbraň, protože tne do živého – zraní manipulátorovo ego.

To ale nejde vždy – co když je manipulátor rodič nebo dítě, případně třeba šéf?

  • Nevěnujte mu příliš pozornosti. Pokud to tedy jde. Nereagujte na nic, co říká, nevěřte jeho slibům a nespoléhejte na ně. Pokud ho vyslechnout musíte, neřešte obsah jeho slov a příliš nad nimi nepřemýšlejte.
  • Věřte si. Pro někoho to není jednoduché, ale jakmile se necháte „nahlodat“, manipulátor si vás podmaní. Bude vám totiž tak dlouho podsouvat pochybnosti o vás samotných a o vaší vině (v čemkoli), až mu to vážně sami uvěříte.
  • Když dojde na komunikaci, zůstaňte věcní. Nedávejte příliš najevo, že vás třeba manipulátorova slova rozhodila. To by byla voda na jeho mlýn.
  • Nesnižujte se k podobným útokům. Ironii nebo sarkasmus ignorujte. Jinudy cesta nevede.
  • Využijte nejrůznějších pravidel asertivity.
  • Nebo naopak pátrejte po konkrétnostech. Řekl vám dotyčný, že jste neschopní? Ptejte se na konkrétní situace, podle kterých tak soudí.

V komunikaci s manipulátorem je třeba nastavit pevné hranice. Ty on bude testovat a jen tak se nejspíš nevzdá, pravděpodobně se vám ale aspoň podaří minimalizovat jeho vliv na vás. Nejlepším řešením je samozřejmě nemít manipulátory ve své blízkosti, a když to jde, ze života je úplně odstřihnout.