Máte dojem, že vás někdo štve a snaží se vás úmyslně vytáčet? Nebo to dělá jen svou leností, nedůsledností, ignorací problémů, nedostatkem komunikace, případně ještě jakoukoli jinou vlastností nebo jiným jednáním?

Pak se na sebe možná zlobíte, že dlouho, skutečně dlouho vydržíte mlčet nebo problém jiným způsobem přecházet… A najednou to ve vás kvůli maličkosti bouchne, metáte kolem sebe blesky a není vůbec radno, aby se k vám někdo přibližoval, protože i těm, kteří s vaším aktuálním a akutním vztekem vůbec nemají nic společného, byste vyčetli i tu nejbizarnější maličkost.

Nebuďte na sebe moc přísní. Prostě vám právě přetekl onen pověstný pohár trpělivosti. Je to lidské. I když vás možná mají za někoho, kdo snese všechno a nad vším klidně mávne rukou, i tehdy máte svoje hranice, za které nikdo nesmí – právě třeba svým chováním. Je to jako třeba, když:

Opakujete pubertálnímu synovi, aby si nenechával nádobí u sebe v pokoji, ale po stopadesáté ho tam stejně najdete. S vrstvou plísně.

Co se stane? Synovi vynadáte, ovšem nejspíš nejen za neuklizené nádobí, ale i za jeho nevalný prospěch ve škole, pramalý zájem o chod domácnosti a možná mu vyčtete i pozdní příchod, který se odehrál před půlrokem.

Prosíte manžela, aby opravil kapající kohoutek, ale ten se k tomu už celé měsíce nemá a stále to jen odkládá.

Co se stane? Určitě mu vyčtete, že se na ten kohoutek ještě ani nepodíval, přitom jím denně uniká spousta vody a na konci zúčtovacího období se asi nedoplatíte, přitom zbytečně. K tomu ale přidáte taky něco dalšího – třeba to, že domů nosí málo peněz nebo chodí „na jedno“ častěji, než by bylo vhodné. A nezapomenete ani na to, že vám před měsícem nepochválil nový účes.

Jak jste si asi udělali obrázek, pak už stačí jen ta symbolická poslední kapka a všechno je špatně.

K poslední kapce musí každý z nás dospět

Na onu poslední kapku, která zbývá k přetečení poháru trpělivosti, si ale často sami zaděláváme. A to vždycky, když si něco přejeme, ale nestane se to (nikdo to pro nás neudělá), a pak také vždycky, když se zapřísaháte, že už to nebudete dál řešit (ale všichni víme, že vnitřně to řešit budete). Hladina v poháru se s každým takovým okamžikem zvedá – u někoho více, u někoho méně. I kdyby to ale bylo vždy jen nepatrně, váš pohár trpělivosti není nekonečný a nikdy nebude.

Jak se přetečení poháru trpělivosti a výbuchům vyhnout?

Na dlouhodobé příměří se všemi kolem existuje jen jeden návod. Vždy, když se vám něco nelíbí, dejte to dotyčnému najevo. Nepřecházejte problémy ani oddalování jejich řešení ze strany jiných lidí. Tím, že si vždy všechno ihned vyříkáte, předejdete odpálení časované bomby, která dokáže napáchat spoustu škod ve vašem okolí, ale i ve vás samotných.

Pohár trpělivosti