O asertivitě už jste určitě slyšeli. Spousta lidí si ji bohužel plete s arogancí, mezi tyto výrazy ale rozhodně rovnítko nepatří. Asertivitu v češtině označujeme jako sebejisté jednání a zdravé sebeprosazování.

Spousta lidí jedná agresivně. Na úkor ostatních, často svých blízkých, staví svůj názor nade všechny a prosazují ho jako jediný správný. Od slovní agrese pak není daleko třeba i k té fyzické. Naopak jsou i lidé, kteří se snaží všem tak urputně vyhovět, až z toho zapomínají sami na sebe nebo si neustále říkají, že na nich zas tak moc nezáleží a je vlastně jejich povinnost dělat pro všechny všechno. Na svůj úkor.

Jakmile jednáme asertivně, nasloucháme a respektujeme názory ostatních. Jsme schopni dělat kompromisy. Není to ale tak, že bychom vždycky vyhověli protistraně nebo naopak ona nám.

Asertivita jako stopka před vyhořením a zhroucením

Snaha vyhovět vždycky všem může skončit špatně. Když na nás třeba kolega neustále přehazuje svou práci a pokaždé k tomu má srdceryvnou výmluvu, ti méně odolní to za něj prostě udělají. Kolega na to ale může začít spoléhat a nakonec ze svých pracovních povinností splní sotva třetinu a my budeme mít na bedrech celou svou práci a ještě pořádný kus té jeho.

Neobvyklé to ale není ani doma v rodině. Větší sklon k neodmítání mají, jak určitě tušíte, ženy. Možná je to ještě stále dáno výchovou a vzorcem, že žena musí pracovat, pak se postarat o domácnost a děti… Žena se zkrátka zapře a nějakou dobu může dělat první poslední. Nejde to ale donekonečna – hrozí zhroucení a vyhoření.

Občas je prostě třeba říct jednoznačné a důrazné NE, které stanoví naše možnosti a hranice, za něž nemůžeme a možná nechceme jít. Máme lenivého kolegy po krk? Příště mu řekneme, že už za něj neuděláme ani tečku na papíře. Je problém v rodině? Rozdělme si role a stanovme, že každý nebude mít všechno, oč žádá, ať už je to hračka, nebo činnost.

Nebojte se příště odmítnout někomu pomoci, když to pro vás bude znamenat komplikace. I vy máte nárok na klidný život! Jak o žádostech popřemýšlet, když přijdou?

  • S čistým svědomím odmítněte, když se žádost často opakuje, není příliš důležitá, dělá vám problém nebo by vás vyhovění dostalo do stresu.
  • Zeptejte se sami sebe, jestli by žadatel v případě potřeby udělal to samé pro vás. Pokud ne, není co řešit.
  • Pamatujte, že nemusíte nic vysvětlovat. Stačí říct „ne, dneska ti nepomůžu“.
  • Vezměte si čas na rozmyšlenou. Možná už to samotné pomůže.

Asertivní techniky, které stojí za to znát

S asertivitou se druhý den ráno nevzbudíte, je potřeba se jí naučit, stejně jako třeba empatii. Chcete-li asertivně prosazovat svá přání, tyto základní techniky vám mohou pomoci:

  • Poškrábaná gramodeska. Pro některé situace je perfektní, když svou žádost několikrát bez rozpaků zopakujete. Například při reklamaci zboží nebo při pracovním jednání.
  • Přijatelný kompromis. Ne vždy může být po našem a ne vždy je třeba naprosto vyhovět druhé straně. Kompromis pak může být uspokojením pro oba.
  • Žádost o laskavost. Potřebujete něco od jiných? Jednoduše je o to požádejte. Nikdy nečekejte, že to ostatní vytuší nebo se vašich přání dopátrají.

Nebojte se jednat ve svůj prospěch a nesnažte se pokaždé všem vyhovět. S asertivitou můžete žít spokojeněji a klidněji.

Asertivita