Patříte k těm, kteří by období od listopadu do března nejradši škrtli z kalendáře, protože vás trápí nedostatek slunečního svitu? Pak pro vás máme jedno řešení.

Škrtat z kalendáře sice neumíme ani my, v následujících řádcích vám ovšem poradíme, jak na zimu a dobu, která na leckoho působí pochmurně až depresivně, vyzrát.

Koselig
Zdroj: ingimage.com

Koselig ve své podstatě stojí na tom, co se říká i u nás – že štěstí je stav mysli. A kdo jiný by to měl v souvislosti s málem slunečních paprsků vědět lépe než Norové, kteří si (v případě, že nebydlí na samém jihu země) „užívají“ pořádně dlouhou polární noc?

Podzimní depka, nebo opravdová deprese? Pomůžeme vám najít rozdíly

Co je koselig? Útulnost, společnost blízkých a příroda

O dánském pojmu hygge jste dost možná slyšeli – ten hovoří o nefalšované pohodě, založené na komfortním setrvávání doma, kde se můžeme dostatečně zrelaxovat (pohodlný gauč, měkoučká deka, dobrá knížka, oblíbený čaj), i na umění radovat se z maličkostí. Jakmile totiž najdeme i v drobnostech kolem nás něco krásného, hned budeme celý svět vnímat lépe.

Ačkoli tím nejsilnějším prvkem, který koselig zdůrazňuje, je přítomnost otevřeného ohně, praktikovat ho může i ten, koho doma hřeje obyčejný radiátor. Zkrátka přenesme krásnou myšlenku ze severu do našich podmínek a může nám být i v zimě dobře.

Jak nám prospívá smích a pozitivní přístup k životu

Za prvotní pilíř norského konceptu štěstí zvaného koselig můžeme označit právě hygge. Koncept koselig si ale zakládá nejen na pohodě jako takové, ale i na:

  • čase stráveném s blízkými – tento čas musí být „vědomý“, můžete si tedy zahrát deskovou hru, povídat si, poslouchat hudbu, kreslit, hrát na hudební nástroje nebo vařit
  • čase stráveném venku – ano, i v třeskutých mrazech, v tom je právě to kouzlo; procházky za každého počasí nebo stavění sněhuláka a následné zahřátí doma, bruslení a pak domácí horká čokoláda, to jsou kontrasty, které psychice v zimě jen prospějí
  • prostředí – domov by měl být útulný, tak si zapalte svíčky, rozvoňte aromalampu a užívejte si pohodu všemi smysly

K tomu, abyste zakusili koselig, skoro nic nepotřebujete. Jen odhodlání a ideálně taky nadšení blízkých. Zavírat se v zimě o samotě doma je totiž to nejhorší, co můžete udělat, když na vás jde zimní depka.