Všichni známe někoho stále zamračeného, komu se v životě jen občas přihodí něco nepříjemného, a naopak potkáváme i věčně usměvavé lidi, kteří si oproti nim prošli řadou skutečně těžkých situací.

Ne nadarmo se říká, že štěstí je stav mysli. Říká se i to, že na tom, co se nám děje, samozřejmě záleží. Ještě důležitější je ale to, jak s tím naložíme a kterým emocím při tom dáme prostor. Jedním ze způsobů, jak se každý den cítit lépe než třeba dnes, je umět se radovat z maličkostí.

Neznamená to, že bychom si občas neměli poplakat – nejsme stroje, a když nás potká větší či menší osobní tragédie, potřebujeme dát průchod i smutku, případně vzteku. Na druhou stranu je kolem nás celá řada krásných drobností, které stojí za naši každodenní pozornost a které nám mohou do života přinést radost. My sami se tak můžeme udělat šťastnějšími! Jak? Máme pro vás hned 5 způsobů.

Radujte se z maličkostí
Zdroj: ingimage.com

1. Všímejte si krás kolem sebe

Ať už jdete do práce, venčíte čtyřnohého miláčka, nebo třeba připravujete odpolední kávu, myslete jen na to, co právě vidíte, slyšíte, cítíte. Taková všímavost (známá i pod anglickým pojmem mindfulness) se dá vytrénovat, takže nakonec ani nebudete myslet na to, že máte věnovat pozornost jen a jen přítomnosti.

Snažte se sledovat a procítit detaily – čistotu sněhu, krásu květin, sluneční paprsky, upřímnou radost svého psa, vůni linoucí se z pekárny nebo vaší konvičky na kávu. Užijte si každou vteřinku, kdy jste zahalení do heboučké deky, i skvělý pocit z uklizené domácnosti.

2. Dělejte si malé radosti

Nemůžeme každý den utrácet za dary sami pro sebe. Často nás ale potěší jen nová rostlinka, vynikající dortík, poslech oblíbených písniček, vtažení do děje napínavé knížky nebo voňavé mýdlo ve sprše. Nebojte se propadnout všem nádherným maličkostem, které nás obklopují. A když vám je život nepřináší, prostě si je obstarejte sami!

3. Oživte své zájmy

Jezdívali jste rádi vlakem a sledovali za oknem ubíhající krajinu? Nebo jste si vytvářeli herbář? Hráli na kytaru? Pokud máte možnost, vraťte se ke svým koníčkům, na které vám třeba dřív nezbýval čas. A jestli se na své dřívější koníčky už necítíte, objevujte nové činnosti, které by vás mohly potěšit.

4. Uvědomte si, za co jste vděční

K naučení radosti z maličkostí stačí i to, že si každý den řeknete jednu věc, za kterou jste vděční. Máte krásné děti nebo roztomilá vnoučata? Báječného psího nebo kočičího společníka? Výborný teplý oběd? Nevnímejte věci a lidi jen jako samozřejmosti – v životě není samozřejmé vůbec nic, protože stát se může cokoli.

5. Neberte všechno tak vážně

Nad drobnými každodenními patáliemi nemusíte věšet hlavu. Jen si představte, jak o nich vyprávíte kamarádce nebo rodině. Pojměte to jako vtipnou nebo zajímavou historku. Co je jen osolený čaj nebo hledání ztracených brýlí, které máte na očích? Jakmile nejde o život, zkuste se zasmát, když to jen trochu půjde. A život bude hned veselejší!