Kolikrát už vám někdo řekl, že byste měli myslet pozitivně a trošku víc se smát? Věřte, že to nemyslel zle, naopak. Smích a pozitivní přístup k životu dokáže třeba zmírnit potíže s pamětí v pokročilém věku.

To samozřejmě není jediný důvod (byť nezanedbatelný), proč se smát a nedívat se na svět očima škarohlída. Říká se, že pozitivní myšlenky přitahují pozitivní události. Především ale platí, že mají kromě psychiky vliv i na fyzické zdraví. Ale postupně.

Proč se vyplatí smát se?

Pochopitelně se nemusíte od rána do večera usmívat, to ani nejde a potlačování negativních emocí taky není nic, co by celá vaše osobnost ocenila. Kdykoli to ale jde a je to vhodné, smějte se. Vyprávějte si s kolegy a kolegyněmi v práci humorné historky, přečtěte si nějaký ten vtip na internetu… Pokud kolem vás není dost příležitostí se zasmát, aktivně je vyhledávejte.

Je dokázáno, že smích pomáhá snižovat hladinu kortizolu, což je hormon, který tělo produkuje, když je ve stresu nebo jakkoli zátěžové situaci. Smích taky pomáhá překonávat fyzickou bolest a tělo díky němu vyplavuje serotonin, oxytocin, endorfiny a protein BDNF, který odvrací riziko nástupu a rozvoje Alzheimerovy choroby, schizofrenie a dalších potíží.

Přečtěte si také: 7 tipů, jak si i v náročných časech udržet psychickou pohodu

Zajímavé je, že tělo nepozná, jestli jde o smích spontánní, nebo záměrný, hraný. Klidně se tak můžete smát i „uměle“. Když to vydržíte 10–15 minut denně, můžete se těšit na jeho účinky. Třeba na zlepšení alergií a astmatu, odolnější imunitní systém, funkčnější trávení a metabolismus, snížení krevního tlaku a rizika infarktu.

Proč myslet pozitivně a jak se to vůbec naučit?

Slyšeli jste někdy „moudro“, že „štěstí je stav mysli“? Když se naučíte považovat za štěstí to, co máte a co vás obklopuje, hned se budete celkově cítit lépe – nejen duševně, ale i tělesně. Věděli jste například, že pozitivním přístupem se tělo dokáže lépe bránit rozvoji diabetukardiovaskulárních onemocnění? Za zkoušku to tedy stojí.

7 tipů, jak se naučit pozitivně myslet

Lehce se to řekne, ale bez konkrétních kroků se k tomu nedobereme. Tento postup by vám mohl pomoci, abyste se skutečně naučili myslet „jinak“. Někdy stačí opravdu málo.

Vybírejte si lidi, se kterými se stýkáte. Dejte vale všem emočním upírům, kteří si jen stěžují, dělají ze sebe chudáky a vysávají z vás pocity příjemna.

Pochvalte se. Za povedené jídlo i za pracovní úspěch. Za velké věci i maličkosti. Zpočátku můžete mít pocit, že děláte něco divného, protože chválit by vás měli ostatní… Vy jste ale taky osobnost, která může chválit. A klidně sama sebe.

Dělejte, co vás baví. Vaše koníčky znamenají duševní relaxaci, uvolnění. Je jedno, jestli jsou to šachy, nebo seskoky s padákem. Vždycky se tak budete mít na co těšit (třeba na další výlet na kole), což vás dobře naladí i v pořádně zapeklitých situacích.

Plánujte. Odpolední procházku, výlet nebo třeba dovolenou v exotických krajích. I kdyby to náhodou nevyšlo, samotné plánování vám bude (pravděpodobně) přinášet radost a naladí vás na správnou notu.

Najděte na všem něco dobrého. Ujela vám MHD? Možná to bylo znamení, abyste se do práce prošli pěšky a udělali něco pro své zdraví. Uvědomujete si, že do práce vlastně jdete strašně neradi? Váš mozek si říká o změnu, tak ho poslechněte a koukněte se po jiném zaměstnání.

Věřte v dobrý výsledek. To, že vás bude neúspěch méně bolet, když ho bude očekávat, neplatí. Naopak věřte v to, že do čeho se pustíte, to zvládnete. Když to opravdu nevyjde, budete vědět, že jste dělali, co jste mohli.

Žijte přítomností. Prožijte každý okamžik, kdy se můžete z čehokoli radovat. Nemyslet v tu chvíli na nic jiného než na to, že se právě máte skvěle.

Nečekejte výsledky hned druhý den. Práce na pozitivním myšlení bude chvíli trvat, ale vyplatí se vám. Hodně štěstí!

smích