7 tipů, jak si i v náročných časech udržet psychickou pohodu

Už rok válčíme s koronavirem a občas můžeme mít pocit, že to nebere konce. Očkování postupuje pomalu, nakažených je stále hodně a v nemocnicích nevědí, kam dřív. To všechno může čas od času na každého padnout jako deka.

Kromě toho, že se budeme chovat zodpovědně, budeme si mýt ruce, nosit roušku nebo respirátor a omezíme styk s jinými lidmi, můžeme pro svou duševní pohodu udělat ještě další věci.

Buďte v obraze, ale nepřehánějte to

Vždycky je dobré vědět, co se děje kolem nás. Věnujte půl hodinky denně sledování nebo čtení zpráv, ale nehltejte je během celého dne, když zrovna máte chvilku.

Choďte ven

Příroda nás dokáže nesmírně nabíjet. Najděte si denně aspoň 30 minut a vydejte se ven. Pokud bydlíte ve větším městě, můžete se klidně projít i po něm. Důležité je být chvíli na čerstvém vzduchu, vnímat vzruchy zvenčí, pročistit si hlavu a hlavně být v pohybu. Ten nám teď obecně dost chybí, což se podepisuje na našem zdraví.

Dělejte si radost

Když je doba nepříjemná, musíte si dělat radost sami nebo navzájem s ostatními. Nebojte se koupit si občas květiny, které rozzáří vaše bydlení, nebo si uvařit náročnější jídlo, na které běžně nemáte čas. Pozor – jídlo by se nemělo stát jediným potěšením. To by to po opadnutí epidemie vypadalo…

Přečtěte si také: Panická porucha – hrůza, která ochromuje mysl i tělo

Nastavte si denní režim

Někdo zůstal doma na home office, jiný zase přišel o možnost věnovat se milovaným koníčkům. Důležité je nezůstávat bezprizorně doma a neztratit veškeré návyky, které jsme si roky budovali.

Po tom, co ráno vstanete, vykonejte základní hygienu, převlékněte se z pyžama (žádné pyžamové dny!), nasnídejte se, věnujte se práci nebo koníčkům, které teď dělat můžete. Stanovte si čas na oběd, svačinu a večeři, vyhraďte si čas na oblíbený seriál nebo knížku. Současné přebývání doma by nemělo skončit u nedostatečné hygieny s celodenním poleháváním na gauči a zrakem upřeným na mobil.

Občas se překvapte

Denní řád je perfektní, někdy to ale chce změnu. Nesmí to samozřejmě být každý den. Vyhraďte si občas den, kdy třeba změníte vycházkovou trasu se psem nebo se podíváte na dokument o něčem, o co se běžně nezajímáte (ale samozřejmě to nesmí být něco, co vás bude nudit). A co takhle začít se učit cizí jazyky?

Udržujte kontakt s blízkými

Na žádné časté a dlouhé návštěvy to zatím není, ale s rodinou a přáteli si můžete často volat. Mladší generace pořádá online večírky, na které se každý připojí ze svého domova, sám si připraví něco dobrého na zub a baví se, jak to zrovna jde. Ti starší můžou zvednout telefon nebo si klidně začít postaru dopisovat!

Mohlo by vás zajímat: Deprese není slabost. Jak ji poznat a bojovat s ní?

Buďte vlídní k sobě i k jiným

Většina z nás to teď nemá jednoduché. Existuje ale něco, co nikoho nic nestojí a má to nesmírně pozitivní následky. Je to vlídnost a úsměv! Celý problém rozeberte rozumem a nenechte se pohltit emocemi. Pokud má někdo z vašich blízkých obavy, uklidněte ho. Jednak mu tím pomůžete a jednak budete mít dobrý pocit sami ze sebe.

Procházka