Přijde vám, že je pro vás návrat z dovolené do každodenní rutiny čím dál náročnější? S přibývajícími lety to opravdu může být složitější. Poradíme vám, jak se s koncem volna vypořádat se ctí.

Celý rok (nebo třeba půlrok) se na ni těšíte, plánujete a pak si dovolenou maximálně užijete. Je jedno, jestli zvolíte relaxaci na pláži či u hotelového bazénu, nebo dáte přednost akčním dnům na horách, případně na výletech za kulturou, historií a poznáním. Dovolená by měla představovat dny v roce, kdy děláte, co vás baví, kdy si dopřejete, co jindy ne, a kdy – v ideálním případě – zapomenete na všechno, co vás v životě trápí.

Návrat z dovolené
Zdroj: ingimage.com

Jenže týden nebo dva, které jste si mohli na dovolenou vyčerpat, se blíží do finále a vy už začínáte být nesví z toho, že opět budete muset řešit starosti všedních dní – třeba péči o blízké, pracovní problémy, své zdraví a ne úplně komfortní finanční situaci. Jak se z návratu z dovolené nezbláznit? · Jak se správně chránit před sluncem?

Je jedno, jestli se chystáte letět do exotických krajin, nebo se chcete jen přesunout na chatu u Orlíku. Už před odjezdem můžete udělat dost věcí pro to, aby byl váš návrat co nejsnazší. Vězte, že vaše dovolená opravdu jednou skončí a vy se budete muset vrátit přesně do toho, co jste opustili. Proto:

  • Dotáhněte resty v práci. Když je to aspoň trochu možné, nechte po sobě „čistý stůl“, ať se při návratu nemusíte stresovat tím, co jste v záchvatu těšení se na volno odhodili za hlavu (možná i doslova).
  • Ukliďte doma. Vracet se do nepořádku? To by se nechtělo nikomu. Udělejte všechno, na co zbyde čas – vysajte, vytřete, utřete prach a taky si čistě povlečte. Voňavé ložní prádlo vás při návratu domů „obejme“ a aspoň trochu utěší.
  • Udržujte se co nejdéle v běžném režimu. Jeden by to skoro oslavil, že za tři dny začíná dovolená, že? Nepřehánějte to s jídlem ani pitím, dokud volno opravdu nezačne. Zvlášť pokud víte, že se pak snadno utrhnete ze řetězu. Není třeba zadělávat si na výčitky už před odjezdem

Po návratu na sebe nespěchejte

Jakmile se vracíte domů z dovolené, nejspíš je vám trošku smutno a úzko. To je úplně normální. Něco (pravděpodobně) hezkého a příjemného skončilo a je na čase zase „zajet“ do rutiny, kdy mohou být všechny všední dny stejné, nebo aspoň podobné.

Ideální je dát si aspoň den, ale ideálně dva dny jen na aklimatizaci. Je tedy nanejvýš vhodné nevydávat se do práce hned v úterý ráno, když jste v pondělí před půlnocí dorazili domů z letiště. Během onoho jednoho dne si můžete v klidu vybalit, uvařit si něco dobrého (nebo

si zajít na oběd a ještě jednou se rozmazlit), podívat se na fotky a utřídit si vzpomínky a zážitky… A teprve další ráno se „vrátit do reality“ naplno.

Plánujte dál

Co rozhodně pomáhá, to je plánování dalších dobrodružství, zážitků nebo relaxace. Už víte, kam byste se chtěli podívat příští rok nebo třeba v zimě? Máte zálusk na kratší wellness pobyt za dva měsíce? Podívejte se, co je v nabídce, obhlédněte, co by se vám mohlo líbit. A plánujte. Jakmile se budete mít na co těšit (a nebude to až za rok), aklimatizace pro vás bude jednodušší a za týden už zase pojedete v kolejích, na něž jste zvyklí, aniž by to zásadně bolelo.