Proč je odpočinek důležitý a jak najít rovnováhu mezi prací a relaxací?

Jedete už nějaký čas na plný plyn a nedaří se vám zvolnit, protože z toho hned máte výčitky? Pak jste se vydali na cestu do pekel. Když včas zařadíte zpátečku, vyhnete se i tomu nejhoršímu – syndromu vyhoření.

Pro mladé a nadšené může být odpočinek ztráta času. Jsou plní energie a nevěří tomu, že je potřeba rozvrhovat síly na delší časové úseky. Když už si postupem času vybudují kariéru, mají zase dojem, že nemohou práce ani na okamžik nechat, protože by se bez nich všechno zbortilo jako domeček z karet. Odpočinek pro ně neexistuje, a kdo odpočívá, nedělá podle nich věci naplno. Tenhle přístup ale není správný a nemůže dopadnout jinak než špatně.

Poznejte blížící se syndrom vyhoření. Není už pozdě?

Dovolená nestačí, odpočívejte denně

To, že si na 14 dní v létě vyjedete na dovolenou, nestačí na to, abyste mohli po zbytek roku dřít a mít stále dost energie. Ideální je jezdit na víkendy pryč, mimo bydliště, nechávat práci doma (tedy nebrat s sebou notebook a služební telefon a taky na práci ani nemyslet – jakmile se při tom přistihnete, okamžitě přehoďte výhybku).

Úplně nejlepší je ale udělat si pauzu každý den, aspoň na chvíli. Klidně i jen 20 minut na poklidné vypití odpolední kávy. Odpočinek je nabírání sil, které celý den vydáváme. Není tedy na místě mít rovnítko mezi odpočinkem a ztrátou času nebo poflakováním.

Pokud navíc trpíte jakýmkoli tělesným či duševním onemocněním, odpočinek potřebujete ještě víc. Stačí obyčejný zánět nebo infekce, ale mluvit můžeme v této souvislosti i o depresi nebo přemíře stresu.

Základem je spánek

Absolutní minimum, které pro sebe a své zdraví (konkrétně pro imunitní systém) můžete udělat, je 7–8 hodin spánku denně. Od věci není „odpolední šlofíček“ (trvající 20–30 minut), po kterém budete výkonnější a šťastnější – nebudete se totiž cítit „použitě“. A podobné osvěžení dokáže způsobit i krátký odpočinek, kdy necháte odplout všechny starosti a užijete si přítomný okamžik.

Stejně tak dobrý způsob, jak zrelaxovat mysl i tělo, jsou lehké vycházky do přírody, meditace nebo cvičení všeho druhu. Pokud zvolíte přírodu, neuděláte chybu, ať už to bude procházka parkem ve větším městě, nebo třeba výlet do hor.

Mimochodem – bez kvalitního a dostatečného spánku a odpočinku se vám nebude dařit ani stran hubnutí.

Jak vybalancovat odpočinek a práci?

To je dost individuální. Odpočívejte tak často, jak je vám to příjemné, a jak už bylo řečeno – nejlépe každý den chvíli. Je totiž důležité, abyste odpočívali pravidelně, ne jednou za rok na dovolené (kde mají někteří tendence upadat do dalšího extrému a jen leží na pláži) nebo jednou za měsíc.

Odhoďte výčitky svědomí. Svět se nezblázní, když na chvíli vypnete počítač a ztlumíte telefon. V té době si můžete číst nebo spát (a nabírat fyzické síly, pokud máte fyzicky náročnou práci), sportovat (pokud se v práci příliš nehýbete a pracujete hlavou) nebo třeba meditovat. Každopádně neodsouvejte odpočinek na druhou kolej. Vymstilo by se vám to.

Proč je odpočinek důležitý?