Jet na dovolenou se zdá být na jednu stranu hrozně jednoduché. Při dalším zkoumání ale poznáte, že to není jen tak. Víte například, jak se vyhnout nejčastějším problémům v podobě průjmů a nachlazení, nebo jak dlouhé by volno mělo být?

Plánujete si poklidný nebo naopak akční pobyt ve vysněné lokalitě, možná se těšíte měsíce dopředu, ladíte termín, koordinujete všechny členy rodiny a účastníky zájezdu…

Nejčastější zdravotní komplikace: průjmy a nachlazení

A pak jako by vám to někdo nepřál. Stačí trocha nevhodné vody, špatné jídlo a v kombinaci se změnou prostředí je problém na světě. Že se tato nepříjemnost dostaví, na to si můžete vsadit, zvlášť v případě, že cestujete do exotických destinací, kde panuje kuchyně, na kterou nejsou naše středoevropské trávicí soustavy zvyklé.

Co s tím? Rozhodně se vyplatí mít s sebou osvědčenou první pomoc v podobě léků, například Imodium, Endiaron nebo Smecta. K zahození není ani Enterol, který celé vaše trávení vrátí zpátky do formy. Jestliže cestujete někam, kde není jistojistě pitná voda, kupujte si balenou. A pokud máte citlivý žaludek a citlivá střeva, raději si sami vařte ze surovin, které aspoň trochu znáte.

Nachlazení se dá vyhnout mnohem snáz, jen na to myslet. Když totiž přijdeme v tílku a šortkách do restaurace s klimatizací, kde je o 10 °C méně, problém ještě není na světě, ale už je na cestě. Noste s sebou všude aspoň slabý svetřík nebo cokoli, co přes sebe hned přehodíte. Ideální je se v takových prostorách nezdržovat dlouho.

Na co si dát pozor na cestách?

Jestliže se chystáte cestovat autem, na motorce nebo s jiným dopravním prostředkem, zřejmě vám nemusíme říkat, že je na místě opatrná a bezpečná jízda. Z principu je nejlepší nejen zkontrolovat samotné vozidlo, ale taky využít možných služeb pro řidiče, které vám například uhradí nějakou tu opravu nebo zajistí právní servis v případě složitější nehody.

Co k dovolené neodmyslitelně patří, to je cestovní pojištění. V cizině je totiž jakékoli ošetření zpravidla nákladnější než u nás a díky zdravotnímu pojištění u nás vlastně ani většina z nás nemá ponětí, který úkon co stojí. Například akutní ošetření u zubaře se může na západ od nás vyšplhat i na 8 000 Kč. A takový zub, který je nutné otevřít a vyčistit, je jen kapkou v moři toho, co všechno se může stát. O úrazech páteře ve Spojených státech, jejichž operace může přijít i na 2 000 000 Kč, ani nebudeme začínat.

Jak dlouho by měla trvat dovolená, abychom si odpočinuli?

Zatímco váš kolega si čerpá dovolenou „každou chvíli“, ale vždycky zmizí jen na pár dní, vy si její většinu vyberete tak šikovně, že o svém zaměstnání měsíc ani nevíte. Co je správně? Z uvedených možností ani jedno. Aspoň podle odborníků, kteří se této problematice stále hojně věnují, ač se jejich názory rozcházejí.

Finští vědci například stojí za tím, že ideální délka dovolené je 8-11 dní. Pozitivní účinky změny prostředí a činnosti prý člověk dostatečně vnímá už od prvního dne, osmý den už ze sebe obvykle setřese všechen stres všedních dní. Do jedenáctého dne může být efekt stejný, ale pak už začíná ochabovat. Už za 8 dní můžete mít baterky dobité na maximum. Záleží ale taky na tom, jak rychle umíte „vypnout“ a oprostit se řešení běžných problémů.

Na druhou stranu ale panuje i jiný názor, a to ten, že naprosto ideální je dovolená dlouhá 3 týdny. Pracuje hlavně s tím, že během celého prvního týdne ze sebe setřepáváme každodenní záležitosti a zvykáme si na nové prostředí. Druhý týden pak konečně odpočíváme a během třetího už jsme natolik svěží, že se můžeme vrátit zpátky do práce, aniž by nám z toho nebylo smutno hned první den.

A pak je tu ještě vědecká teorie o tom, že je lepší mít několik kratších dovolených než jednu dlouhou. Člověk se má totiž stále na co těšit, má před sebou další výlet a to ho motivuje i v práci. Naopak když se po měsíční dovolené vrátíte do práce s vidinou toho, že další volno si můžete udělat zhruba tak za rok, nebudete se cítit dobře.

Není dovolená jako dovolená

Pozor, nestačí ale jen „mít dovolenou“. Zůstat v domácím prostředí vás stejně přinutí jet v běžném režimu, jen si budete říkat, že jste doma zbytečně. Vyberte si zájezd podle svých představ, naplánujte si vlastní cestu nebo vyjeďte aspoň k příbuzným na chalupu. Jakákoli změna je vítaná, i kdyby vaše volno spočívalo v houbaření nebo chození k rybníku na koupání. Důležité je zapomenout na svou práci, na problémy dětí ve škole a na nepříjemnou sousedku. Pak bude vaše dovolená konečně efektivní.