Sluneční paprsky na nás působí celoročně, ale během léta, kdy slunce vyloženě pálí, si je uvědomujeme mnohem víc. Správná ochrana před UV zářením může zabránit nejen nepříjemnému spálení, ale taky vzniku zdravotních komplikací.

Časté opalování bez ochranných prostředků může bohužel dovést až k rakovině. Během zdravého opalování s krémem totiž dochází ke změně DNA buněk a poté k ochrannému procesu pigmentace, po němž se vše vrací do normálu. Bez krémů a jiných přípravků se ovšem v nejhorším případě mění i DNA dceřiných buněk. To se později může projevit právě vznikem rakoviny.

Proč se před slunečními paprsky chránit a jak?

Důležité je vědět, že před UV zářením bychom se měli chránit po celý rok, i v zimě, kdy slunce příliš nevnímáme. Ono je tu ale s námi stále, zvlášť pokud se pohybujeme ve vyšších nadmořských výškách. Minimálně pro ženy je proto základem používání denního krému alespoň s ochranným faktorem (OF) 30. Při jeho aplikaci spíš než na možný vznik chorob myslíme na předčasné stárnutí buněk, a tedy pleti. To si žádná žena nepřeje.

Na jaře a během podzimu nemá slunce takovou sílu jako v létě, ani tak ho ale není radno podceňovat. V létě je zase nanejvýš vhodné aplikovat na odhalenou pokožku krém s ochranným faktorem kdykoli, když víme, že budeme venku. Nezapomeňte, že to, kolikrát se pokožka spálí, hraje roli v tom, jak bude v budoucnu vypadat. Jednou totiž vystaví pomyslný účet a ti, kteří se nechrání, se nebudou stačit divit.

Není to ale jen o faktoru. Důležité je dodržovat třeba i tyto zásady:

  • Nepobývat na přímém slunci mezi 11. a 15. hodinou, kdy jsou paprsky nejostřejší.
  • Nosit pokrývku hlavy a brýle s UV filtrem, schovat ramena.
  • Hodně pít. Voda není jen prevence před následnou nevolností, ale i lékem na spálenou pokožku.
  • Aplikujte ochranné přípravky v dostatečné míře. Většina lidí podle všeho aplikuje jen polovinu toho, kolik je zapotřebí ke skutečně účinné ochraně. Mělo by však jít o 2 mg na 1 cm2 pokožky. Na dospělého člověka to vychází zhruba na 6 čajových lžiček ochranného přípravku.
  • Přesně takové množství je nutné aplikovat po každém koupání nebo otření ručníkem, při němž se ochranná vrstva narušuje. Pokud se zrovna nekoupete a neutíráte, i tak se musíte znovu namazat po každých 2 hodinách.
  • Důležité je také používat přípravky, které dokážou ochránit před UVA i UVB paprsky.
  • Na výběr dneska už nejsou jen krémy, které se vám mohou zdát příliš hutné, ale i oleje na opalování nebo příjemné spreje. Stačí si vybrat.

Kolik minut vydržíte bez ochrany? Záleží na fototypu

Je jasné, že když budete potřebovat vyjít v parném letním dni do obchodu přes ulici, nebudete se chtít dlouze mazat. V takovém případě ani nemusíte. Pokožka se totiž dokáže nějakou dobu chránit sama, u každého fototypu je to ale jinak.

  • Jste světlí, bledí, po pobytu na slunci nezhnědnete a skoro vždy se spálíte? Pokožka vydrží 5 minut.
  • Jste světlí, máte sklon k tvorbě pih, opalování je u vás problematické a na slunce reagujete citlivě? Pak vydržíte zhruba 10 minut.
  • Zřídkakdy se spálíte, vaše pokožka má přirozenou barvu a po opalování se brzy vrací od zčervenání k normálu? Vydržíte asi 20 minut.
  • Opalujete se snadno a spálíte se jen málokdy? Gratulujeme, vy můžete na slunci pobýt i 30 minut, aniž byste si odnesli nepříjemné spáleniny a možné následky do budoucna.

Nepodceňujte sílu slunečního záření. Za pár let byste mohli být jejich dopady nepříjemně překvapení.