Že je objímání tak pro první měsíce romantického vztahu? Ani náhodou! Obejměte partnera, kamarádku, rodiče nebo děti a užijte si to. A pak z toho udělejte rituál. Budete se divit, co to s vámi udělá!

Zatímco někdo nemůže objetí ani vystát, jiný ho zbožňuje. Jde o krásné přátelské gesto, kdy si do bezprostřední blízkosti pouštíme dalšího člověka. Někoho, komu nevěříme, bychom přece neobjali… Taková chvilka objetí může být nepopsatelně příjemná, ale když ji budete často opakovat, změní se dokonce v nesmírně prospěšnou součást vašeho života.

Co všechno může pravidelné objetí změnit?

Pravidelné a časté objímání se postupem času projeví na těle i na duši. Na co se můžete těšit?

Lepší nálada, žádná deprese

Je docela jedno, jestli je člověk smutný, nebo má diagnostikovanou depresi. Objetí údajně pomáhá v obou případech. O tom, že lidi s depresí nerozveselí vtípky, asi není třeba dlouze mluvit – to by měl vědět každý. Když jde ale o obyčejný smutek, i tady objetí zmůže víc než „veselé historky z natáčení“.

Posílená imunita

Ať se vám to zdá sebepřitaženější za vlasy, objímáním si posilujeme imunitu. Snad právě proto, že se přibližujeme k jinému člověku, jinému organismu a jiné imunitě.

Podpora vývoje u dětí

Pokud máte v rodině dítko, nezapomeňte objetím počastovat i jeho. Když totiž rodina zanedbává objímání dítěte, může u něj dojít ke zpomalení tělesného i duševního vývoje.

Úleva od bolesti

Během kontaktu, který objímáním nastane, se snižuje napětí ve svalech a dochází k úpravě (konkrétně snížení) krevního tlaku. To může přispět ke zmírnění bolesti, třeba když vás trápí záda (ale pochopitelně to není všelék).

Zvýšení sebevědomí

Jak se cítíte, když vás někdo obejme? Většina lidí se aspoň v duchu zatetelí blahem, že je někdo jiný přijímá a vpouští do tak těsného kontaktu. Tím se zvyšuje sebevědomí!

Budování důvěry

Lidi, kteří se nebojí někoho obejmout, bývají považováni za důvěryhodné. Ostatní se jim potom spíš otevřou a svěří. Kamarádky, které se opravdově a s citem objímají, jsou snad ty nejlepší!

Příjemné zklidnění

Jakmile nás někdo pevně a vřele obejme, tlakové senzory vyšlou do mozku zprávu o tom, že se můžeme uklidnit. Je na to ta pravá chvíle. Kdy jindy? Proto je objetí skvělý způsob, jak někoho utěšit, když je nervózní nebo nešťastný.

Objetí má i svůj den v kalendáři

Objetí je opravdu prospěšné. A pokud nemáte dlouho koho obejmout, nadějí můžou být objímači, kteří čas od času někde v centru měst postávají a obejmou kohokoli, kdo projeví zájem, jen proto, aby mu zvedli náladu! Třešničkou na dortu je fakt, že 5. července je dokonce Den objetí zdarma!

7 důvodů k objímání. Vyberte si ten svůj

Objetí může být i vyprázdněným gestem, jak to vídáme ve filmech. Vy už ale určitě poznáte, kdo od vás objetí uvítá, rád vám ho oplatí a tím i prospěje vašemu zdraví – tělesnému i duševnímu.

Objímejte se! Prospívá to tělu i duši