Vánoční trhy jsou v plném proudu, v domácnostech to voní po lineckém a vanilkových rohlíčkách a většina z nás nervózně pokukuje po vhodných dárcích pro blízké.

Vánoce
Zdroj: ingimage.com

A spousta z nás prožije úplně jiné Vánoce, než jaké byly ty předchozí. Zadělala nám na ně inflace, která už dopadla snad na úplně všechny a snížila hodnotu peněz, jež vyděláváme (i když jsme třeba dostali přidáno). To v mnoha rodinách vede nejen k dohadům o tom, na čem se bude šetřit během roku. Teď už se na přetřes dostávají i svátky zimy.

Jak přežít advent a Vánoce a nezbláznit se z toho? Zvolněte!

Prohýbající se stoly a hromady dárků nejsou důležité

Vánoce jsou svátky, při kterých si tradičně chceme dopřát, stejně jako naši předci. Ti by se ovšem nestačili divit, kdyby viděli, co si pod oním dopřáváním představujeme. Ta spousta jídla, kterého má každý stejně za pár dní po krk a hledá radši způsob, jak se vyvětrat a rozhýbat, ty kupy dárků, nebo dokonce darů pod stromečkem…

Stresujete se kvůli tomu, že si to letos nemůžete dovolit? Tak přestaňte a užijte si to prostě jinak.

Vánoce ve znamení maličkostí a společných radostí

Je zbytečné nervovat se proto, že bramborového salátu bude polovina a místo pěti kil cukroví jen tři. Vánoce přece nemusí být synonymem pro přejídání. Stejně tak je to s dárky. Věříme, že představě rozzářených očí ratolesti, která dostala vysněný mobil za tisíce korun, se těžko odolává, můžete to ale vzít jako téma k hovoru a poučení o tom, že někdy jsou doby lepší a jindy zase horší.

Pořiďte každému blízkému radši menší a levnější dárek, než abyste si sáhli na dno svého bankovního účtu a pak ho ještě tři měsíce usilovně křísili. To by byly nervy ještě mnohem větší (a ty – jak víme – se dokážou neblaze podepsat i na fyzickém zdraví).

Udělejte si vzájemně radost tím, že spolu budete sdílet vzácné okamžiky prosycené neobyčejnou, sváteční atmosférou, která je tu jen jednou do roka. Dívejte se spolu na pohádky, vydejte se na procházku do města nebo do přírody, hrajte karty nebo deskovky, vyprávějte si! Neumíme si představit lepší příležitost pro krásné a přínosné mezigenerační povídání, než jsou právě Vánoce. Vždyť to nejlepší, co můžete druhému dát, je přece váš čas a vaše pozornost. Tak do toho!