V životě to tak bývá – to nejjednodušší řešení bývá často tím nejlepším. Pokud hledáte aktivitu, která by vás nabila dobrou náladou, zlepšila vám kondici a prospěla celému organismu, prostě choďte.

Chůze je právě to pověstné nejjednodušší řešení čehokoli. A taky správné. Je to pro člověka beze sporu ten nejpřirozenější pohyb (to teprve z chůze se člověk dá do běhu, který je rovněž přirozený) a pozitivní dopady na tělo a duši na sebe nenechají dlouho čekat. Vyjděte si aspoň 3x týdně na 45–60 minut ven a uvidíte sami!

Proč je chůze nejlepší pohyb

Pokud by to na vás bylo moc, nebojte se vyjít si na 20 minut. Všechno se počítá. Stejně tak můžete procházku natáhnout, pořád to bude ku prospěchu věci.

10 důvodů, proč byste se měli pravidelně projít

Víte, že přestože Winston Churchill opravdu hodně kouřil a holdoval alkoholu, dožil se úctyhodných 91 let? Naprosto totiž propadl kouzlu pravidelných svižných procházek. Bez nich by jeho život pravděpodobně skončil mnohem dřív.

Chůze je úplně pro všechny

Je jedno, jestli je vám dvacet, padesát nebo osmdesát. Vždyť na ulici jsou denně vidět na procházce babičky se svými vnoučaty. Chůze je pro všechny bez rozdílu – není věkově omezena (jen v souvislosti se zdravotním stavem), nemusíte na ni mít ani kondici. Je to ta nejjednodušší pohybová aktivita, do které se můžete pustit (a nebudete toho litovat).

Můžete poznat nové přátele

Na procházky se můžete vydávat s partnerem, dětmi, vnoučaty, rodiči, s kýmkoli. A pokud budete chodit sami, vnímejte plně své okolí a uvidíte, že se možná brzy seznámíte s někým, kdo je na tom stejně nebo podobně. Jestli máte pejska, dívejte se, jak mu procházky dělají radost!

S chůzí se perfektně hubne

Zvlášť těm, kteří trpí obezitou, odborníci doporučují chůzi a dávají jí přednost před během. Při chůzi totiž nedochází k takovým otřesům a zátěži kloubů. Jakmile se hubnoucí zbaví nějakých těl kilogramů, často se do běhu dá. Není to ale nutné, chůze je efektivní sama o sobě.

Napomáhá kvalitě spánku

Trápí vás nekvalitní spánek? Možná se cítíte unavení psychicky, ale potřebujete se unavit i fyzicky. Okysličení a zdravá únava s vámi udělají divy a vám se zase bude spát báječně.

Podporuje dobrou náladu

Když vás něco štve nebo jste kvůli něčemu smutní, vydejte se na hodinovou procházku a uvidíte, že se vrátíte duševně svěžejší. Při monotónní činnosti, jakou chůze je, si perfektně utřídíte myšlenky. Navíc budete mít skvělý pocit z toho, že jste se „vykopali“ ven, zvlášť pokud bude pršet nebo sněžit. Ano, vydejte se ven za každého počasí!

Působí preventivně proti infarktu

Chůze jednoduše podporuje krevní oběh a jeho bezchybný „chod“. Tím je výbornou prevencí infarktu, o který nikdo nestojí.

Snižuje krevní tlak

Pravidelné procházky vám určitě doporučí i váš lékař, když zjistí, že máte vysoký tlak. Společně s úpravou jídelníčku vám může tenhle pohyb dost pomáhat.

Snižuje riziko vzniku diabetu II. typu

Protože při chůzi nejspíš zhubnete (při vhodném jídelníčku) a rozhýbete celé tělo, snížíte i riziko, že se u vás rozvine diabetes II. typu. A tohle onemocnění taky nikdo nechce.

Prospívá trávicí soustavě

Nedostatek pohybu, zvlášť pak třeba v kombinaci s nedostatkem vlákniny, může způsobovat nepříjemné nadýmání, zácpy a může dospět až k rakovině tlustého střeva. Tomu se ale pravidelným rozpohybováním těla a podporou peristaltiky můžete vyhnout nebo aspoň minimalizovat riziko, že se to stane.

Je zadarmo

A další bonus? Chůze je báječná aktivita zadarmo! Nepotřebujete k ní absolutně nic. Boty do terénu jsou nadstavba, stejně jako třeba trekové hole nebo hole na nordic walking. Pro procházky po městě se prostě stačí obléknout a obout do běžných věcí. Není třeba řešit nic dalšího.

Který důvod si pro pravidelné procházky vyberete vy?