Sestřičky budou mít víc možností

O tom, že domácí péče není zrovna nejjednodušší práce na světě, se všeobecně ví. Stejně tak je známo, že u nás chybí tisíce zdravotních sester. Dohromady to vytváří nepříliš lukrativní pracovní oblast, do které musí vstoupit člověk, který chce takovou práci dělat hlavně srdcem.

To ale bohužel nevyváží náročnost celého procesu. Naštěstí v poslední době zákonodárci mysleli na zdravotnictví a několik změn se konečně pozitivně dotklo i domácí péče a sestřiček, které tuhle záslužnou činnost vykonávají.

Od 1. ledna 2022 platí novela zákona o veřejném zdravotním pojištěnísilničního zákona. Změny plynou i z úhradové vyhlášky. Ve výsledku to znamená hned několik zásadních věcí.

Domácí péči může doporučit i lékař specialista

Zatímco ještě do konce roku 2021 musel domácí péči předepsat praktický lékař nebo ošetřující lékař po hospitalizaci, teď je tomu jinak. Na 14 dní ji nově může předepsat i lékař z ambulance, na pohotovosti, na urgentním příjmu nebo jiném nemocničním pracovišti. V případě paliativní péče jde až o tři měsíce.

Specialistky předepíšou zdravotnické prostředky

Specializované sestry můžou od letošního Nového roku taky předepsat vybrané zdravotnické prostředky, aniž by k tomu potřebovaly lékaře. Může se to týkat například krycího obvazového materiálu, pomůcek pro kompresivní terapii nebo pro pacienty s inkontinencí.

Jedinou podmínkou je, že lékař předem určí rozsah toho, co bude moct sestřička předepisovat. Zároveň je nutné vědět, že tak sestřička může činit jen po dobu, kdy je pacient v domácí péči.

Sestřičky zaparkují i v zákazu stání

Že v místě svého bydliště občas zdlouhavě, ba dokonce marně hledáte místo k zaparkování? Sestřičky z domácí péče s tím bojovaly taky. Naštěstí už můžou parkovat i v zákazu stání, tedy samozřejmě pokud zrovna jedou za pacientem. Novela silničního zákona v tomhle zatím zohledňovala jen lékaře, od počátku ledna je tomu konečně jinak.

Změny