5 věcí, kterými můžete udělat radost blízkým i neznámým (nejen) kolem Vánoc

Vánoce se rychle blíží a většina z nás myslí na své blízké. Pokud nemáte tendenci obdarovávat je drahými výstřelky a advent strávit ve stresu z případného nedostatku jídla, zkuste letos dělat radost jinak. Uvidíte, že i na vás to bude mít blahodárný vliv.

Nemůžeme se ubránit dojmu, že doba pokročila tak trošku jiným směrem, než by měla. Ačkoli má většina z nás všeho dostatek, stejně máme před Vánocemi tendenci kupovat zbytečnosti, vařit, péct a smažit hromady jídla, které stejně nemáme šanci sníst, aniž by to neodskákalo naše zdraví. A k tomu ještě sháníme spousty dárků, na které si nedej bože půjčujeme. Pokud už vás tento styl zimních svátků nebaví nebo prostě nemáte na rozhazování, máme pro vás pár triků, jak si sváteční čas udělat krásný a za hubičku.

1. Úsměv, prosím!

Úsměv je naprosto báječný a spolehlivý krok k tomu, abyste někoho potěšili. Ten upřímný vždycky zahřeje u srdce a člověk, na kterého se usmějete, bude mít hned lepší den. Už se na vás někdy usmál někdo cizí jen tak? Nejdřív jste možná rozpačitě zkoumali, jestli nemáte skvrnu na oblečení, rozmazanou rtěnku (dámy) nebo pěnu na holení (pánové), ale nakonec jste přišli na to, že ten úsměv neměl hlubší důvod. Prostě vám jen udělal radost. Protože právě o to tomu neznámému šlo.

Tak co to zkusit taky? Můžete se přece usmát na kohokoli i při všedních úkonech. Na prodavačku v obchodě, na uklízečku v práci nebo na kolemjdoucího na ulici. Někdy se hned nesetkáte s odezvou, ale budete mít pocit, že jste udělali svět hezčím místem.

2. Pomáhejte

Ať už si vyberete pomoc s vánočními přípravami rodině, nebo pomůžete někomu cizímu, všechno se počítá. Pomoct starší sousedce s nákupem nebo jí podržet otevřené vchodové dveře, podat spadlou věc ze země někomu cizímu… Stojí to mnohdy jen pár vteřin nebo minut, ale pocit, že jste udělali něco dobrého, ve vás bude přetrvávat mnohem déle.

Taky můžete myslet na potřebné. Můžete sice přispět nějakou tou korunou, ale taky můžete předat zimní oblečení, které už nebudete nosit, charitě. Nebo donést poctivou svačinu bezdomovci, který kolem vašeho domu pravidelně nešťastně chodí. A jestli máte rádi zvířata, pomozte v útulku – když ne penězi nebo jídlem, tak vyvenčením některého opuštěného pejska. Třeba v něm najdete větší zalíbení, než čekáte, a vánoční dárek v podobě dlouhodobé společnosti dáte nejen jemu, ale i sobě.

3. Nespěchejte

Nebo aspoň předstírejte, že vám dotyčný stojí za to nespěchat. Dnes už pospícháme skoro všichni. Jako bychom konečně pochopili, že právě čas je to nejcennější, co máme, i když to teď chápeme jen v souvislosti s časovou náročností vánočních příprav.

I když se ale ženete z pracovní schůzky na další pracovní schůzku a máte den, který byste nepřáli ani svému nepříteli, na chvilku se zastavte a udělejte trochu dobra. Počkejte s výtahem na někoho, kdo se k němu očividně ze všech sil snaží doběhnout, než se zavřou dveře. Prohoďte pár milých slov s kýmkoli, kdo vás osloví nebo koho budete chtít oslovit vy. Zní to paradoxně, ale i vám takové krátké zastavení v tom nejnašlapanějším dni prospěje.

4. Obejměte

Víte, že během objetí dochází v těle k vylučování hormonu oxytocinu? Jde o hormon lásky, který posiluje optimismus a sebevědomí a zároveň snižuje úzkostné pocity a stres. Je přitom jedno, jestli jde o objetí od partnera, potomků, rodičů nebo kamarádů. Každé srdečné objetí má své kouzlo a udělá dobře oběma stranám. A vůbec nic nestojí.

Ačkoli moderní doba nahrává digitálnímu kontaktu a méně častému fyzickému setkávání, i dnes je objetí pro člověka důležité. Minimálně bychom se měli s někým obejmout 4x denně, a pokud se chceme cítit báječně, tak dokonce 8x! Snad vyjma lidí, kteří fyzický kontakt vyloženě nevyhledávají.

Objímáte se doma běžně? Tak před Vánocemi při přání jejich příjemného prožití obejměte někoho z kolegů. Nebo klidně všechny, se kterými dobře vycházíte!

5. Překvapte

Vyzvedněte svou drahou polovičku v práci. Nebo ji jen tak pozvěte do jejího oblíbeného podniku. Nebo tam vezměte své rodiče! Jestli čekáte na pošťáka, připravte pro něj ochutnávku vánočního cukroví, nebo pokud zrovna nejsou Vánoce, můžete to být klidně cokoli jiného. Každé takové překvapení může vypadat banálně, ale dokáže v druhých vyvolat pocity štěstí. A zase k tomu stačí tak málo.

Zkusíte to letos? Jestli ano, udělejte si z našich rad nejen adventní a vánoční rituál!

tip na vánoce