Domácí zdravotní péče: vše, co o ní potřebujete vědět

Zatím jste o domácí zdravotní péči jen něco letmo zaslechli nebo cíleně hledáte informace, protože se vás to začíná týkat? Ať už je to jakkoli, jste na správném místě. Podívejme se spolu na to, co je domácí zdravotní péče, co obnáší a kdo ji vykonává.

Domácí zdravotní péče
Zdroj: ingimage.com

Co se zdravotnictví týče, chyby se vždycky najdou. My máme ale nesmírné štěstí, že naše zdravotní péče myslí na všechny možné lidské neduhy a na ty, kteří jimi trpí tak, že si nedokážou pomoct sami.

Co je domácí zdravotní péče?

Domácí zdravotní péče je ošetřovatelská péče o pacienta, která probíhá v jeho prostředí – tedy nejčastěji doma. Jde o práci kvalifikovanou, a tak ke každému pacientovi vždycky přijede sestra od poskytovatele (agentury) domácí zdravotní péče.

Kdy se dá využít?

Domácí zdravotní péče je nejvhodnější tehdy, když pacient vyžaduje péči od kvalifikovaného zdravotníka, ale zároveň mu jeho zdravotní stav nedovoluje dostavovat se na běžnou ambulanci. Taky musí jít o úkony, které je možné právě v domácím prostředí provést.

Panuje rozšířený mýtus, že jde jen o seniory, ale týkat se to může všech – třeba i jinak zdravého člověka středního věku, například po nehodě.

Konkrétní úkony, které se dají provést doma: cévkování, výplachy, laváže, převazy, ošetření stomií (vývodů), parenterální výživa aj.

Kdo ji může navrhnout?

Návrh na ni může vzejít od ošetřujícího lékaře po hospitalizaci pacienta (na 14 dní) nebo od registrujícího praktického lékaře (na tak dlouho, jak to bude potřeba). Ten musí na poukazu jasně stanovit, které úkony pacient potřebuje a jak často – četnost úkonů je přitom omezena (například nesmí proběhnout častěji než 3x denně), což musí lékař (až na závažné výjimky) dodržet.

Kolik stojí domácí zdravotní péče?

Jakmile na ni lékař vystaví poukaz, je domácí zdravotní péče hrazena z veřejného pojištění a pacient neplatí vůbec nic. Je ale možné, že sestra potřebuje speciální pomůcky – ty už pojišťovny hradí jen částečně. Pacienti si ale můžou v takových případech zažádat o příspěvek na péči, a to na úřadu práce (s celým procesem dokážou pomoct zkušené sestry).

Navíc si může pacient připlatit úkony, které nemá předepsané, respektive například jejich větší četnost (ne 2x týdně, ale 3x týdně) apod.

Některé agentury poskytují domácí zdravotní péči i samoplátcům, kteří o ni stojí, ale nemají na ni nárok (jde třeba o cizince, kteří u nás nemají platné zdravotní pojištění), případně obsluhují jen a pouze samoplátce, protože jim nevyhovují limity úhrad jednotlivých úkonů.