Jak se s ním vyrovnat?

Klimakterium, lidově řečeno přechod, je období, ze kterého má hrůzu snad každá žena. Že se pojí s celou řadou nepříjemných pocitů a vjemů, je neoddiskutovatelné. Jak ho přežít se ctí a být aspoň v rámci možností v pohodě? 

Co to vlastně klimakterium přesně je? Jde o období v životě ženy, kdy vyhasíná funkce vaječníků, ať už přirozeně, nebo musí dojít k jejich odoperování. Žena pak už nemůže mít děti. Medicína říká, že klimakterium začíná krátce před poslední menstruací a trvá ještě asi rok po menopauze. 

Klimakterium

Pozor, klimakterium (neboli přechod) není to samé co menopauza. Menopauza je jedno ze tří období klimakteria, konkrétně jde o dobu, kdy žena nemá během 12 měsíců za sebou menstruaci.

Dalším obdobím klimakteria je perimenopauza (období, kdy ke krvácení dochází nepravidelně a v různé intenzitě) a postmenopauza (v tu dobu pohlavní orgány definitivně ztrácejí schopnost reprodukce). Menopauza je mezi nimi.

Během toho všeho ubývá ženských hormonů v těle a důsledkem pak může být klimakterický syndrom

Příznaky klimakterického syndromu a jejich původ

Během klimakteria dochází k útlumu tvorby ženských hormonů progesteronu a estrogenu. To má za následek celou řadu jevů:

  • Snižuje se i tvorba endorfinu, tzv. hormonu štěstí. Žena pak může přecitlivělá, úzkostná, náladová, může ji trápit špatná nálada a také horší paměť.
  • Když chybí estrogen, nebývá příliš kvalitní spánek. Těžké usínání a noční buzení je poměrně časté.
  • Pokles hladiny estrogenu také způsobuje noční pocení a návaly horka, především v oblasti hrudi a obličeje. Tyto návaly trvají minuty, ale i hodiny.
  • V těle chybí kolagen, což se projevuje na pleti a pokožce. Ta je tenčí, není tolik pružná jako dřív, objevují se vrásky a pigmentové skvrny. Další potíží spojenou s nedostatkem kolagenu je vaginální suchost, svědění a pálení při pohlavním styku.
  • S ubýváním estrogenu pak souvisí ještě možný vznik osteoporózy, zvýšení krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.

Během klimakteria se toho v ženském těle děje spousta. Příznaky jsou pak značně individuální.

Jak se s klimakteriem vypořádat?

Žádná žena se mu nevyhne. V období mezi 45–50 lety tento proces nejčastěji započne a pak už příroda hraje jen podle svých pravidel. Co ale může každá žena udělat pro to, aby klimakterium lépe snášela?

  • Mluvte o tom. S kamarádkou, praktickou lékařkou/praktickým lékařem nebo gynekoložkou/gynekologem. Srovnávat, ale neděsit se, když je něco jinak.
  • Informujte se. Když se vás týká klimakterium, přečtěte si o něm něco. Emoce, které ve vás bude přechod vyvolávat, zvládnete lépe, když je dokážete racionálně zanalyzovat.
  • Snažte se žít zdravě. Pravidelný pohyb a pestrá strava s vitamíny a minerály vás posílí.
  • Omezte cigarety, alkohol a kofein.
  • Vyhýbejte se stresu, jak jen to je možné.
  • Odpočívejte, když to tělo vyžaduje, a buďte se sebou trpělivá.
  • Dělejte, co vás baví a naplňuje.

Klimakteriem život nekončí, jen je třeba ho přečkat. A to vy dokážete!