Sehnat dárky pro děti i dospělé, napéct aspoň 15 druhů cukroví, vygruntovat byt, aby se všechno blýskalo, zkoordinovat sváteční vaření, do toho honička v práci… Advent by měl být obdobím zklidnění, ne boje o holý život!

Pokud jste se v předchozích větách poznali a o Vánocích, když je po úklidu a vaření, padáte na ústa, na chvilku se zastavte. Je sice skvělé mít celou domácnost čistou a voňavou, nepotřebujete ale hromady dárků, cukroví stačí mnohem méně a na Štědrý den nehostěte celé široké příbuzenstvo. Ušetříte si spoustu práce, času, ale hlavně nervů.

7 tipů, jak si i v náročných časech udržet psychickou pohodu

Pojměte Vánoce jinak

Museli jste mít doma stromeček, který se dal sehnat jen na pár místech v republice? Vsaďte letos na klasiku, která je všude, a ozdobte si ji stejně jako loni. Není třeba řídit se módními trendy. Pokud chcete, zvolte umělý stromek. Ty moderní už dneska vypadají dokonale věrohodně, ne jako ty podivuhodně nehezké z 90. let.

Rozdělte si úkoly

Nemusíte na to být sami. Jestli vaši domácnost obýváte aspoň dva, rozdělte si úkoly. S úklidem vám třeba mohou pomáhat i děti. Aspoň zjistí, že „samo se to neudělá“. Možná to bude ten nejlepší dárek, jaký jim do života dáte.

Asertivita: Proč je důležité umět říkat „ne“ a jak se to naučit?

Vyhněte se davům v obchodech

Kvůli epidemiologické situaci to bude dobré, kvůli vaší mizející pohodě ještě lepší. Kdo by se chtěl prodírat hloučky lidí a manévrovat s košíkem přes tři nákupní centra, dokud nesežene všechno, co si kdo z okolí přeje?

Jestli to zvládnete, nakupte online. Aspoň to, co jde. Internetové obchody jsou nabité zbožím a k tomu máte všechno takřka na jednom místě. Produkty si snadno porovnáte a mnohdy je pořídíte levněji než v kamenné prodejně, i když připočítáte možné poštovné (které e-shopy často ruší, když nakoupíte za konkrétní sumu). A mimochodem – radost udělá i maličkost, kterou sami doma vyrobíte!

Minimum bláznících lidí vaší psychice jen prospěje. Vidět je totiž vystresované, to by zbytečně stresovalo i vás.

5 věcí, kterými můžete udělat radost blízkým i neznámým (nejen) kolem Vánoc

Spokojte se s málem

Minimalismus jako životní styl letí, ať už jde o vybavení domova, šatník nebo cokoli jiného. My máme ale na mysli hlavně jídlo, kterého na Vánoce připravujeme, jako by měla přijít apokalypsa. O konzumaci od rána do večera ale tyto svátky nejsou. Vánoce by vám neměly rozházet zažívání tím, jak plácáte páté přes deváté. Nemusíte se tedy dělat se vším tím cukrovím, kapry, řízky, saláty… Stačí přece jen něco.

Dělejte radost

Jestli vám chybí správné vánoční ladění, jednoduše si k němu dopomozte. Stačí začít dělat radost kolem sebe – z nadšených a rozradostněných tváří pak totiž budete mít skvělý pocit i vy. Je to nesmírně osvěžující, a přitom stačí tak málo. Usmát se, podržet někomu dveře, poprosit a poděkovat, i když nemusíte, pomoct sousedce s taškou, počkat s výtahem… Možností je nepočítaně.

Prožijte letos advent jinak než dosud. Zůstaňte v klidu a uvidíte, že vám to prospěje!

Vánoce 2021