Víte, že únava může být i diagnóza? Přesně tak! Jestli se stále cítíte unavení navzdory tomu, že dbáte na dostatek spánku i jeho pravidelnost, můžete být jedním z pacientů, kteří si takovou diagnózu vyslechnou.

chronickým únavovým syndromem se totiž v posledních letech potýká zhruba 40 tisíc Čechů. Zatímco laici své unavené známé nebo příbuzné považují za simulanty, někteří lékaři (ti osvícení) vědí, že k lenosti a hypochondrii má dotyčný na hony daleko. Bohužel ne všichni s možností této diagnózy pracují.

Přečtěte si taky, jak si udržet psychickou pohodu!

Chronický únavový syndrom

Jak se chronický únavový syndrom projevuje?

Ne každá únava se dá „svést“ na tento syndrom. Některá patří k nemocem krátkodobým či dlouhodobým, jiná například k věku nebo životosprávě. Pokud ale nekouříte tři krabičky denně, nezapijete je pěti pivy a poslední, co jste ušli pěšky v kuse, byla před 30 lety cesta do školy, životosprávou to být nemusí.

K nejčastějším příznakům patří:

  • nadměrná únava, tělesná i duševní
  • únava i po odpočinku a běžných činnostech
  • pocity stálého horka nebo chladu
  • bolesti hlavy, svalů a kloubů
  • potíže se spánkem
  • citlivost na zvuky a světlo
  • problémy s pamětí a se soustředěním
  • emoční nestabilita či deprese

Odborníci se ještě pořád neshodli na tom, jestli je psychická porucha (například deprese) spouštěčem chronického únavového syndromu, nebo jejím důsledkem.

Koho únavový nejčastěji potkává?

Chronický únavový syndrom obvykle postihuje osoby ve středním věku, častěji ženy než muže. Potýkat se s ním můžou perfekcionisté, ambiciózní lidé s vysokým pracovním nasazením, velkou mírou odpovědnosti a neschopností dostatečně a pravidelně odpočívat. Pro ty je to potom jasný signál, že by měli zpomalit. Do značné míry ale může být syndrom vyvolán i virovou infekcí.

Poznejte blížící se syndrom vyhoření. Není už pozdě?

Jak odhalit nepřítele a vypořádat se s ním?

Zjistit, že vás trápí zrovna chronický únavový syndrom, není úplně jednoduché. Projevuje se totiž mnoha způsoby, a proto musí lékař nejprve vyloučit jiné možné příčiny vaší tělesné a duševní nepohody.

Důležitým ukazatelem je to, jak dlouho potíže máte a kolik příznaků najednou vykazujete. Obecně platí, že o únavový syndrom může jít, když se s problémem potýkáte aspoň 6 měsíců a máte aspoň 4 příznaky z výše uvedených.

Jediným způsobem, jak se „vrátit do normálu“ je zdravý životní styl – dostatek spánku, ale i pohybu, eliminace stresu, vyvážená strava, ideálně žádné kouření a jen výjimečná konzumace alkoholu. Pomoci můžou i vitamíny a minerály navíc, pokud jich nemáme dost ve stravě. Důležité je zvolnit, což se týče zvlášť těch pracovně vytížených.