Kouření škodí zdraví. Mantra, kterou známe všichni a kterou nám už ve škole urputně vtloukali do hlavy. Kuřáků je přitom stále dost, víc, než by bylo ve společnosti potřeba, a to i navzdory vzrůstajícím cenám cigaret a tabáku obecně.

Jestli patří ranní/odpolední/večerní cigareta (a jakákoli další) k vašemu oblíbenému rituálu, vězte, že řeči o škodlivosti kouření nejsou bohapustým vykřikováním do větru. Jen v České republice k roku 2019 kouřilo příležitostně i denně 24,9 % obyvatel.

Odborníky ale potěšilo jisté zlepšení situace – od roku 2012 totiž toto číslo klesalo, v roce 2018 kouřilo 28,5 % české populace. A co je ještě potěšující? Od května 2017, kdy vešel v platnost zákaz kouření v restauracích, barech a na zastávkách MHD, klesl počet kuřáků o 7 % ve skupině 25-44 let.

Přečtěte si také 10 zajímavostí o mozku, o kterých jste možná neměli ani tušení

I přesto je Česká republika na nepěkném 7. místě v celosvětovém žebříčku spotřeby cigaret. Každý občan Česka starší 15 let jich statisticky ročně vykouří 2 400. Skoro pětina úmrtí u nás se připisuje právě kouření, respektive jeho dopadu na zdraví.

Pro kuřáky znamená cigareta hlavně uklidnění, pro jejich organismus je to ale spíš „nakopnutí“. Nikotin totiž funguje jako stimulant, která má tělo a mysl vybudit k většímu výkonu. To, co ve skutečně uklidňuje, je krátká pauza. Co takhle zkusit místo cigarety pár hlubokých nádechů a výdechů čistého vzduchu?

Co všechno kouření způsobuje?

Zdravotních potíží, které jsou způsobeny dlouhodobým kouřením, je celá řada. Patří sem:

  • rakovina (plic, hrtanu, jícnu, ledvin, slinivky, močového měchýře)
  • vysoký tlak
  • diabetes 2. typu
  • onemocnění srdce a cév (srdeční arytmie, mozková mrtvice, infarkt, ischemie dolních končetin)
  • nemoci plic (třeba chronická obstrukční plicní nemoc)
  • častá onemocnění dýchacích cest
  • neplodnost a impotence u mužů
  • onemocnění pohlavních orgánů u žen
  • špatné hojení ran
  • vrásky, obecně špatný stav pokožky
  • horší čich

Kouření neprospívá ani vašemu okolí a peněžence

I to zní jako klišé, ale skutečně chcete kazit vzduch, který dýchají vaši blízcí a třeba i děti? Neznamená to, že když vyvětráte, bude váš byt bez škodlivin. Až 80 % kouřových zplodin není vidět a cítit.

Pokud tedy například sdílíte domácnost s dětmi, už tím, že sami v bytě kouříte, jim zaděláváte na problémy s dýcháním a srdcem, zároveň se jim může zhoršit alergie nebo astma, mohou být také častěji nemocné. O tom, že po vás tento zlozvyk nejspíš převezmou, ani nemluvě.

A vaše peněženka? Ta bude štěstím bez sebe, když s kouřením přestanete, nebo ho aspoň omezíte. Průměrně u nás stojí krabička cigaret 97,60 Kč a jedna cigareta vychází asi na 5 Kč. Pokud tedy kouříte 5 cigaret denně, je to 25 Kč na den. Může se to zdát jako pakatel, ovšem za měsíc je to zhruba 750 Kč a za rok pak 12 000 Kč. Co takhle udělat si za to radši jinou radost?

Mimochodem – oblíbená výmluva kuřáků, že financují stát, který vydělává na dani z tabákových výrobků, je poměrně zcestná. Dost peněz se totiž přesouvá do zdravotnictví i na léčbu nemocí, které mohou kvůli kouření vzniknout. Zdravotní pojišťovny do jisté míry zároveň hradí i odvykací kúru. Vaše kouření tedy pro stát zase taková výhra není…

kouření