Všímáte si, jak roste počet lidí, kteří se třeba s úderem „padesátky“ začínají učit cizí jazyk? Není to náhoda. Důvodů, proč je to dobrý nápad, je celá řada.

A padesátníky to teprve začíná. Anglicky nebo německy se snaží učit i starší a vůbec to není špatně. Na argument „k čemu jim to bude“ rovnou zapomeňte!

Prevence rozpuku Alzheimerovy choroby

Začněme tím nezávažnějším. Statistika z roku 2020 říká, že počet osob s Alzheimerovou chorobou se celosvětově zvyšuje. Česko bohužel není výjimkou, v loňském roce u nás žilo 150 tisíc osob s demencí, z toho 62 tisíc osob právě s „Alzheimerem“. Za 10 let to podle odhadu bude téměř o 30 tisíc víc.

Jedním ze způsobů, jak předejít rozpuku tohoto plíživého onemocnění, je právě učení se. Záleží jen na konkrétním člověku, jestli dá přednost lekcím v teple domova prostřednictvím internetu, nebo si pravidelně zajde do jazykové školy na individuální či skupinovou lekci. Důležité je zaměstnat mozek smysluplnou a systematickou činností, jakou učení se je! Nemusí jít nutně jen o jazyky, právě ty ale mají reálnou přidanou hodnotu.

Usnadnění cestování a nakupování

Generace dnešních šedesátníků se učila spíš ruštinu než cokoli jiného, ojediněle snad němčinu. Na angličtinu si ale během školních let téměř nikdo „nesáhl“, což je ovšem limituje a nikdy nepřestane. Při cestování se musí spoléhat na parťáka, který nějaký světový jazyk ovládá, nebo na služby cestovních kanceláří, kde ovšem může vyvstat potíž s nedostatkem financí.

Naučit se základní fráze a pravidla výslovnosti přitom není složité, pokud o to člověk opravdu stojí a přistupuje k učení poctivě. Stejně tak si může otevřít dokořán dveře zahraničních elektronických obchodů, aniž by musel povolávat děti nebo vnoučata. A samozřejmě si pak může i přečíst cizojazyčný článek, aspoň nějaký ten jednodušší, lifestylový, ne odborný, který by odradil i rodilého mluvčího.

Nikdy není pozdě na něco nového

Jestli zbožňujete francouzské básníky a celý život toužíte po četbě jejich veršů v originále, vaše děti vyletěly z hnízda a vy byste na to konečně měli čas, pusťte se do studia! To, že jste si francouzsky psanou poezii nepřečetli ve třiceti, neznamená, že si ji nemůžete přečíst v šedesáti. Naopak uvidíte, že to zvládnete a budete ze sebe mít skvělý pocit. A ten obdiv okolí!

Uznáváme, že francouzština je poměrně složitá, ale překážky jsou od toho, aby se překonávaly. Každý může mít jiný motiv. Co takhle učit se konečně německy, když to neumíte, a přitom žijete u hranic s Německem?

Zábavě se meze nekladou

Kávička a dortíček s kamarádkou v cukrárně je skvělý způsob, jak si v pokročilém věku zpříjemnit den, ale co takhle učit se společně? Může to být nečekaná zábava! Stačí oslovit lektora, který se rád ujme starších studentů, s citem a v přiměřeném tempu, aby je nevyplašil, a můžete se učit ve dvojici, ale klidně i ve větší skupince. Pokud na vás doma nečeká nic jiného než pletení, neváhejte!