Doplňky stravy jsou sice na jednu stranu populární a někdo za ně dokáže utratit majlant, obecně ale nebudí příliš mnoho důvěry. Jak je to s kloubní výživou? A kdy bychom ji měli začít pravidelně užívat?

Potravinové doplňky mají tu „nevýhodu“, že neprocházejí schvalovacím řízením jako léky, a jejich účinnost na rozdíl právě od léků není prokázaná. Proto je k nim spousta lidí skeptická. V případě kloubní výživy taky není výběr jednoduchý, ale je nanejvýš vhodné se jí zaobírat. Respektive stačí ji jednou správně vybrat.

Kdo by měl kloubní výživu určitě užívat?

V prvé řadě samozřejmě senioři, které potíže s klouby trápí nejčastěji. Zároveň to ale není jen o nich. Kloubní výživa maximálně prospívá i lidem s nadváhou či obezitou, protože u nich dochází k přetěžování kloubů. A s nadměrnou zátěží se potýkají i sportovci, ať už rekreační, nebo ti na profesionální úrovni.

U kloubní výživy ovšem platí dvojnásob, že prevence je lepší než následné řešení potíží. K úbytku kloubní hmoty totiž, pro někoho překvapivě, dochází už zhruba od 35 let věku a následky takového úbytku na sebe nenechají dlouho čekat. Doporučenou dávkou denně tedy už v tomto věku nic nezkazíme, jen je nutné si dobře přečíst dávkování a dělat doporučené pauzy.

Je taky nutno podotknout, že kloubní výživa nedokáže nic vyléčit, jen brzdit opotřebení. Zázračné vyléčení se díky ní rozhodně konat nebude.

Na co si dát pozor při výběru kloubní výživy?

Složení kloubní výživy bývá víceméně podobné, až na drobné přídavky. V každé bychom se měli setkat se třemi následujícími složkami:

Glukosamin sulfát: zpomaluje rychlost degradace kolagenu v kloubech, doporučená denní dávka je asi 1 500 mg. Pozor, některé kloubní výživy obsahují glukosamin hydrochlorid, ten ale není tak účinný.

Chondroitin sulfát: napomáhá hydrataci kloubních spojů, tvoří účinnou dvojici s glukosaminem. V poslední době jsou ovšem účinky této látky zpochybňovány. Doporučená denní dávka je asi 800 mg.

MSM: methylsulfonylmethan pomáhá hlavně k regeneraci při akutních stavech, působí protizánětlivě a je možné ho pořídit i zvlášť. Jeho další výhodou je taky to, že dokáže snížit i bolest svalů po námaze. Doporučená denní dávka je asi 1 000 mg.

Pro péči o klouby se hodí taky vitamín C, který napomáhá tvorbě kolagenu v chrupavkách, nebo třeba kyselina hyaluronová, jež má jakousi funkci „mazadla“ v tekutině mezi chrupavkami. V doplňcích stravy ji ale bohužel většinou nenajdeme v takovém množství, aby dokázala efektivně pomáhat. Obecně pak mohou s bolestivými klouby pomoct taky omega-3 mastné kyseliny.

V neposlední řadě se při výběru kloubní výživy dívejte na poměr ceny a „výkonu“ – spočítejte si například podle uvedených doporučených denních dávek, jaké množství denně konkrétního přípravku budete muset užívat.