Kromě všudypřítomného koronaviru nastalo i období klasické chřipky a nachlazení. Poradíme vám, jak od sebe tyto dvě zdravotní potíže rozeznat a s kterými přírodními léky se vám uleví.

Ačkoli spousta z nás vyrukuje s tím, že má chřipku, když mu není dobře, rozeznat ji od obyčejného nachlazení je poměrně jednoduché. Stačí jen vědět, které projevy sledovat a srovnávat.

Nachlazení: rýma, pálení očí a bolest v krku

Nachlazení, k němuž se dá přijít snadno a rychle zvlášť na jaře nebo na podzim, je typické rýmou, ucpaným nosem, pálením očí a bolestí v krku, která obvykle trvá den nebo dva, a přidat se může i suchý a dráždivý kašel nebo pocit těžkosti celého těla. Doprovodným příznakem je únava. Organismus totiž nemůže jet na plné obrátky, když bojuje s takovou komplikací. Objevuje se i zvýšená teplota, maximálně ale 38 °C.

Během prvních tří dnů jde o nakažlivou záležitost, proto je lepší zůstat doma nebo se aspoň co nejvíce vyhýbat dalším lidem.

Jak se tak lidově říká, léčená rýma trvá 7 dní, neléčená týden. Proces navracení do normálu nejde moc uspěchat, existují ale aspoň způsoby, jak si ulevit od příznaků.

Chřipka: horečka a bolesti svalů a kloubů

Při chřipce hrozí hlavně horečka (tedy tělesná teplota vyšší než 38 °C), časté jsou bolesti hlavy, svalů a kloubů a silná únava – taková, že si připadáme neschopní dojít třeba z práce domů. Jen občas se přidává kašel nebo ucpaný nos.

Oproti nachlazení se může chřipka táhnout déle. Ačkoli za nejhorší označujeme první dva dny (ale i pět!), některé příznaky mohou přetrvávat i tři týdny a znepříjemňovat život po všech stránkách.

U chřipky už si většina nemocných nevystačí jen s babskými radami a na bolesti svalů a kloubů si chtě nechtě musí přizvat klasické léky. Příznaky chřipky jsou totiž mnohem intenzivnější než příznaky nachlazení.

10 tipů, jak si pomoct při nachlazení i chřipce

Při bolestech a zvýšené teplotě můžete samozřejmě sáhnout po volně dostupných lécích, jako je Paralen, ale dobrou službu vám mohou prokázat i přírodní „léky“. Záleží na tom, čím si právě procházíte.

  • Obecně vám při nachlazení může ulevit heřmánkový čaj. Nechte ho po přípravě trošku vychladnout a dejte si do něj lžičku medu. Tato kombinace má vysoce dezinfekční účinky.
  • Heřmánek můžete nejen pít, ale taky inhalovat. Tím prospějete bolavým dutinám.
  • Na kašel si připravte šťávu z cibule a cukru nebo medu. Stačí nakrájet cibuli, smíchat s vybraným sladidlem a počkat, až cibule pustí šťávu. Tu si pak ordinujte po lžičkách, a pokud jste statečnější, klidně si dejte i samotný kousek cibule.
  • Pokud nepatříte k těm, kteří nemůžou zázvor ani cítit, připravte si zázvorový čaj. Zhruba centimetr zázvoru si nastrouhejte do hrnku a zalijte ho vodou o 90 °C. Prohřeje vás a dodá vám spoustu potřebných vitamínů.
  • Lepší než tradiční zábaly jsou vlažné sprchy. Nejsou sice ani za mák příjemné, ale po opětovném zachumlání do peřiny se zahřejete o něco dříve a budete se cítit lépe.
  • Při horečkách vyzkoušejte octové ponožky. Smíchejte teplou vodu s jablečným octem, do směsi namočte ponožky a oblékněte si je. Zabalte se do peřiny a nechte si ponožky na nohou půl hodiny.
  • Důležitý je v obou případech pitný režim, který podceňujeme běžně, natož pak když jsme nemocní a nechce se nám vůbec nic. Pijte teplé čaje, ideálně ovocné nebo bylinkové, a vodu. Vynechte slazené nápoje a alkohol!
  • Vitamíny, ty jsou při nachlazení a chřipce alfou a omegou úspěšného léčení. Jezte ovoce, na které máte chuť. Někteří z nás nedají dopustit na citrón v černém čaji v kombinaci s medem. Chybu neuděláte s pravidelným polykáním vitamínového komplexu.
  • Nezapomeňte odpočívat, jak to jen jde. Tělo potřebuje čas, aby se dalo do pořádku a aby vám zase mohlo sloužit. Nepřemáhejte se a už vůbec nesportujte!
  • Pokud na to máte sílu nebo někoho, kdo se o to postará, konzumujte silný kuřecí vývar. Získáte s ním vodu a sůl, která ji pomůže v těle udržet, vitamínyminerály ze zeleniny a bílkoviny z kuřecího masa. Ty vám dodají sílu.

Přejeme vám, abyste se s nachlazením a chřipkou vyrovnali co nejdříve!