A umí toho mnohem víc. Pokud si taky občas rádi zamlsáte a sáhnete po kvalitní čokoládě, klidně si ji můžete bez výčitek dopřát. A ještě tím prospějete vlastnímu zdraví.

Za kvalitní čokoládu se obvykle označuje ta, která má je aspoň ze 70 % kakaové sušiny. Je tím pádem hořká, a pokud není hojně doslazovaná, tak tím lépe. Stejně tak si při jejím nákupu všímejte různých dochucovadel a přidaných látek. A čím vyšší obsah, tím spíš bude mít pozitivní vliv na tělo.

Taková čokoláda má na rozdíl od pochybných čokoládových pochoutek a mléčných čokolád, které jsou spíš směsí tuku a cukru, opravdu nějakou výživovou hodnotu.

Jak hořká čokoláda vzniká?

Základem jsou kakaové boby. Ty musí projít nejen sklizní samotnou, ale taky kvašením, pražením a nakonec i mletím. Během pražení bohužel vzniká akrylamid, který je podle některých studií karcinogenní. Výsledky ale zatím nejsou průkazné, ačkoli výzkumy probíhají už řadu let. Na druhou stranu při střídmé konzumaci přijmeme asi tolik škodlivin, jako ve spoustě dalších jídel.

7 důvodů, proč si hořkou čokoládu občas dát

Kromě vzniku akrylamidu hraje všechno pro čokoládu.

Skvělý zdroj minerálů a vlákniny

Vlákniny máme ve stravě všeobecně nedostatek a 11 % kvalitní čokolády je tvořeno právě jí. Mnohem pádnější důvod pro konzumaci je ale zásadní obsah manganu, mědi, železa a hořčíku. Dále obsahuje i fosfor, zinek, draslík a selen.

Kromě toho v čokoládě není nouze o kofein, jehož účinky pravděpodobně vysvětlovat nemusíme, a theobromin, jenž podporuje činnost ledvin a dokáže stimulovat centrální nervový systém. Nemusíte se ale obávat, že byste kvůli čokoládě nespali. Obě látky jsou zastoupené ve velmi malém množství.

Je nabitá antioxidanty

Antioxidanty jsou zdraví prospěšné látky, které eliminují působení tzv. volných radikálů. Většina volných radikálů totiž v těle škodí, protože dokáže poškozovat buňky našeho organismu. Dochází tak k jejich předčasnému stárnutí a ve hře je bohužel i rakovina.

Pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu

Vysoký krevní tlak je strašák a může způsobit nemalé zdravotní komplikace. Konzumace hořké čokolády ho ale pomáhá snižovat. Není to ovšem tak, že by jedna kostička vyřešila celý problém. Zároveň látky obsažené v kakaových bobech napomáhají správnému průtoku krve.

Co se cholesterolu týče, při pravidelné konzumaci čokolády může dojít i k 10% snížení jeho hladiny – a mluvíme o LDL cholesterolu (o tom „zlém“).
Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění

Látky v kakaových bobech podle všeho dokážou chránit cévy před oxidativním stresem. Důsledkem je pak nižší riziko vzniku srdečněcévních onemocnění.

Zlepšuje mozkovou činnost

V jedné ze studií, která se působení kakaových bobů na činnost mozku věnovala, prokázala, že dobrovolníci, kteří si dali 5 dní za sebou hořkou čokoládu, dosáhlo lepšího prokrvení mozku. Zlepšit se může i slovní projev a pozitivní vliv na kognitivní funkce mají obsažené látky u starších nebo mentálně postižených osob. Bohužel je ale nutno dodat, že to platí jen v krátkodobém horizontu.

Díky lepšímu prokrvování mozku se může zlepšovat i zrak. Neznamená to sice, že za pár dní odhodíte brýle, nicméně jisté zlepšení se pozorovat dá.

Uklidňuje

Když nás něco naštve nebo vystresuje, máme většinou tendenci sáhnout po něčem přeslazeném, což nás na chvíli uspokojí. Než přijdou výčitky svědomí. Efektivnější a ne tak škodlivé pro zdraví je přitom dát si kostičku hořké čokolády. Jednak to bude skutečně mít pozitivní dopad a jednak se jí nedá sníst moc, takže příliš nehrozí, že bychom to přehnali.

Pomáhá při hubnutí

Jakkoli to může znít neuvěřitelně, je to opravdu tak. Kostičkou kvalitní čokolády se dá zahnat chuť na sladké i tučné jídlo. A ruku na srdce – to jsou ty největší překážky hubnutí.

Najděte si svůj důvod, proč si přidat kostičku čokolády k odpolední kávě. Udělat něco pro své zdraví ještě nebylo jednodušší.