V současnosti se řeší převážně jedno téma. Pojďme se společně přesvědčit o tom, že svět zažívá i lepší věci, o kterých se právě nemluví. Vybrali jsme pro vás sedm milých zpráv z oblasti zdraví, o nichž by byla škoda nevědět.

Lékaři vyléčili už druhého HIV pozitivního pacienta

HIV je strašák už pořádně dlouho. Když ale spojí síly vědci a lékaři, můžou jeho dopady zmírnit. V Londýně se jim podařilo vyléčit v historii už druhého člověka, který byl HIV pozitivní. Po léčbě a časovém odstupu 30 měsíců vyšel pacient z testování jako HIV negativní. Viru se tedy úspěšně zbavil, na počátku všeho přitom stála transplantace kostní dřeně, stejně jako u prvního vyléčeného muže na světě.

7 pozitivních zpráv

V Brně pomáhají lidem důstojně odejít

Není to sice veselé téma, nicméně pozitivní je, že Centrum paliativní péče v Brně se stará o to, aby umírání a smrt nebylo pro umírajícího něco nepopsatelně nepříjemného. Řeší se přitom především bolest, nedůstojnost a samota – to je trojice věcí, které se umírající bojí nejvíce. Centrum pomáhá i pozůstalým, aby se dokázali s odchodem lépe vyrovnat.

Světový týden glaukomu se nesl v duchu preventivních vyšetření

Glaukom neboli zelený zákal je takový tichý zabiják zraku. Když dojde k jeho projevům, jako je zhoršené vidění, je už pozdě a může dojít i k naprostému oslepnutí. Česká glaukomová společnost proto v rámci Světového týdne glaukomu nabízela preventivní vyšetření a taky podávala důležité informace, aby před onemocněním ušetřila co nejvíc lidí.

Na světě je antibiotikum, které si poradí s odolnými bakteriemi

Když je zle, antibiotika bereme s povděkem. Jenže existují i rezistentní, odolné bakterie, na které ani antibiotika neplatí. Tedy neplatila. Američtí vědci v Massachusetts si s tím poradili a vyvinuli antibiotikum, jež dokáže některé druhy těchto odolných bakterií zlikvidovat. Jmenuje se halicin, funguje například i proti bakterii E.coli a bakterie z něj budou mít strach i při opakovaném užívání. Prostě skvělé!

Vědecky dokázáno: dovolená prospívá srdci

Do zahraničí se ještě nějakou dobu nepodíváme, ale až budeme moct, měli bychom si udělat pořádnou dovolenou. U vzorku o 63 lidech se během výzkumu ukázalo, že při čerpání 14denní dovolené se u nich každým dnem snížilo vždy o čtvrtinu riziko vzniku metabolického syndromu, který mívá za následek kardiovaskulární onemocnění. Takže nejen odpočinek, ale i služba našim srdcím!

V roce 2019 přibylo nejvíc dárců kostní dřeně

Musíme si pomáhat a Češi si to velmi dobře uvědomují. Je to patrné i z počtu nových zájemců o darování kostní dřeně, kterých bylo v roce 2019 historicky nejvíc. V současné době tedy máme asi 96 tisíc dobrovolníků! Kromě toho je potěšující i fakt, že klesl průměrný věk dárců, a to na 25 let. Lékaři mají z tohoto statistického údaje radost, protože čím mladší je dárce, tím vyšší je šance na úspěšnou transplantaci. 

Pijte zelený čaj, jestli chcete žít déle

Další skvělá zpráva pochází od odborníků z Číny, kteří sedm let sledovali přes 100 tisíc osob. Konkrétně se zaměřili na souvislost mezi jejich zdravím a pitím zeleného čaje. Díky tomuto výzkumu dnes už víme, že pravidelná konzumace zeleného čaje častěji než 3x týdně skutečně prodlužuje život, třeba už proto, že snižuje riziko vzniku srdečních chorob a úmrtí v důsledku mozkové mrtvice.