Věděli jste, že v České republice žije víc než 858 000 diabetiků? Drtivou většinu z toho přitom tvoří osoby s diabetem 2. typu, je jich téměř 787 000. Dědičné sklony, ale taky nevhodná životospráva, nadváha a obezita jsou už z tohoto důvodu cestou do pekel.

Diabetes mellitus je třeba hned od začátku rozdělovat na dva typy:

  • Diabetes 1. typu je autoimunitní onemocnění, při kterém slinivka břišní nevyrábí potřebné množství inzulinu (nebo ho nevyrábí vůbec). Inzulin přitom tělo nutně potřebuje pro přenos glukózy do buněk. Diabetes 1. typu se projevuje už v raném dětství, lidé pak bývají odkázáni na umělé dodávání inzulinu do těla.
  • Diabetes 2. typu se objevuje převážně u dospělých, ale není to pravidlo, bohužel se čím dál častěji vyskytuje i u dětí. Příčinou bývá nezdravý životní styl, nevhodná strava, nedostatek pohybu – to totiž zapříčiní nadváhu nebo v horším případě obezitu, což je „ideální startovní bod“ pro rozjezd „cukrovky“.
Diabetes

Diabetes 2. typu aneb Když člověk ničí sám sebe

V roce 2000 u nás bylo 599 868 osob trpících diabetem 2. typu. V roce 2015, tedy o 15 let později, to bylo skoro o 187 000 osob víc. Vykřičník, který by měl přimět každého k tomu, aby se zamyslel nad svým životním stylem, bliká nad čím dál větším počtem lidí. Průměrně v Česku přibude za 1 rok asi 10 000 diabetiků (1. i 2. typu), což znamená, že v roce 2035 může cukrovkou trpět každý desátý občan, a to bez ohledu na věk. U starších osob přitom bude průměr ještě smutnější. Statistiky Diabetické asociace ČR ale mluví jasně.

Jak se diabetes 2. typu projevuje a jak může změnit život i vám

K největším strašákům dnešní doby, které způsobují diabetes 2. typu, patří jednak vyšší věk či genetické dispozice, ale především obezita, nedostatek pohybu, stres, nezdravá strava a nepravidelné stravování. Dnešní jídelníček běžného Čecha obsahuje nadbytek sacharidů a tuků, které ve vzájemné kombinaci přispívají k nabírání na váze – a právě tím to obvykle začíná.

U diabetiků se často objevuje také vysoký tlak nebo zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Souběh příznaků může být sám o sobě alarmující při každé preventivní prohlídce u obvodního lékaře.

Důležitým znakem tohoto onemocnění je to, že tkáně přestanou správně reagovat na inzulin, které jim organismus vysílá. Aby v krvi zůstala normální hladina cukru, potřebuje tělo víc a víc inzulinu, jenže slinivka ho v takovém množství nevyrobí.

Jak udržet diabetes pod kontrolou? Dietou i injekcemi

První možností, ke které se pacienti s cukrovkou musí uchýlit, je diabetická dieta. Ta spočívá v menším množství přijatých kalorií a v dostatečném příjmu vlákniny (například ze zeleniny a z ovoce), k tomu samozřejmě patří i pohyb, aby docházelo k postupnému snižování hmotnosti. Nezbytné je skoncování s kouřením a zásadní omezení alkoholu.

Další možností je podávání léků, které podporují správné uvolňování inzulinu. Pokud se člověku nepodaří udržovat hladinu cukru v krvi v normě, je na řadě umělé podávání inzulinu. Jak správně aplikovat inzulin? Tady je pár pravidel K aplikaci inzulinu dochází pomocí inzulinového pera. Nejvhodnější oblasti pro vpichy jsou na břiše, na stehnech, na hýždích, případně na pažích. Ideální je střídat místa vpichu po oblastech, například ráno vpich do stehna, odpoledne do břicha, večer do paže. V každém případě se místa musí střídat a jednotlivé vpichy od sebe musí být aspoň 1,5-3 cm daleko. Jako pomůcku lze použít vzdálenost „na tři prsty“.

Pokud jste po koupeli, nemusíte před vpichem kůži na místě vpichu dezinfikovat. Pokud po koupeli nejste, ošetřete místo vpichu dezinfekcí, pro jistotu. Vždy mějte umyté ruce. Zkontrolujte inzulin, jestli se v něm neutvořily hrudky, nezakalil se nebo není prošlý – pokud je prošlý nebo má změněnou
podobu, nikdy si ho nevpichujte.

Vpich je nejlepší provádět pod úhlem 90 stupňů ke kůži, ale může to být jakékoli rozmezí mezi 45-90 stupni, jak vám to vyhovuje. Vpich by měl být jen pod kůži. Pokud inzulin vpravíme do tukové tkáně, bude nastupovat pomaleji, pokud do svalové tkáně, bude naopak nastupovat rychleji.

Samotná aplikace se bude lišit v závislosti na tom, jestli máte inzulinovou stříkačku s fixovanou jehlou, inzulinové pero nebo inzulinovou pumpu. Postup by vám měl vždycky vysvětlit odborník.

Kam vede neléčená cukrovka?

Léčba cukrovky je vždycky nutná a lékař by vás měl mít pravidelně pod kontrolou, i kdyby vám pomáhala jen dieta. Pravidelné měření glukometrem je vždycky na místě. Zanedbaná léčba může vést ke slepotě, kornatění tepen, selhání ledvin nebo k amputaci končetin. Každá taková další komplikace s sebou pochopitelně přináší další. Proto je nezbytné dávat si na vlastní léčbě skutečně záležet.

Prevence nade vše: chce to pohyb a vyvážený jídelníček

K preventivním opatřením, kterými lze vzniku diabetu 2. typu předcházet, patří:

  • vyvážený jídelníček s dostatkem vitamínůminerálů, s vhodným poměrem sacharidů, bílkovin a tuků a s dostatkem vlákniny
  • pravidelné stravování 3-5x denně, a to se správným kalorickým příjmem
  • dostatečný pitný režim (1 litr vody na 30 kg váhy)
  • omezení příjmu tučných potravin (sýry, smažená jídla, chipsy), cukrovinek, plněných sušenek
  • nahrazení živočišných tuků za rostlinné – nejde to stoprocentně, ale každý krok se počítá
  • omezení příjmu druhotně zpracovaných mas – vyhněte se uzeninám, paštikám, sekané apod.
  • omezení příjmu soli
  • omezení alkoholu – muži max. 30 g denně (0,5 l piva nebo 2 dcl vína), ženy polovinu

Myslete na prevenci. Je to mnohem lepší než řešit nepříjemné následky.