Zázrak jménem voda: víte, co člověku přináší pravidelný pitný režim?

O pitném režimu už slyšel snad každý z nás. Přesto, jak je důležitý, mu ale nevěnujeme moc pozornosti, a to až do doby, kdy nastanou problémy. Dehydratace, kterou si člověk s nedostatečným příjmem tekutin může vykoledovat, totiž jeden velký problém je.

O pitném režimu jako takovém koluje spousta mýtů, kterým většina z nás pořád ještě věří. Největším z nich je pravděpodobně ten, který tvrdí, že bychom bez ohledu na výšku, váhu a aktivitu měli vypít konkrétní množství tekutin denně. Kde je pravda? Odborníci se shodují na tom, že je ideální vypít denně 1 l tekutin na 30 kg naší váhy. Člověk, který váží 70 kg, by tedy měl vypít 2,5 l. Pokud je ale teplo, dochází u něj k fyzické zátěži nebo trpí cukrovkou, může být potřebné množství tekutin vyšší.

Co pít a co ne? Není tekutina jako tekutina

Zatímco mladý člověk si tekutiny pohlídá a dbá na to, aby svoje tělo dobře zásoboval, u seniorů je to mnohem horší. Ti totiž žízeň, která nás k pití žene, pociťují mnohem méně, a z toho usuzují, že pít nemusejí. Na jednu stranu je to logické. I naši předci pili, když měli žízeň, a docela dobře tak fungovali. Na druhou stranu se ale nedožívali tak vysokého věku jako moderní populace.

Není to ale jen o množství, důležité je, co pijeme. Hlavní složkou pitného režimu by měla být čistá voda. Máme ohromné štěstí, že téměř 100 % vody, která v naší zemi teče z kohoutku, je pitná. Tak proč toho nevyužít ve svůj prospěch?

Vodu můžeme doplnit bylinkovým nebo ovocným čajem, případně v malé míře ředěnými ovocnými a zeleninovými šťávami. Jejich množství je ale zase potřeba hlídat kvůli kaloriím a sacharidům, tedy alespoň u těch osob, které mají sklony k nadváze. Od věci nejsou ani minerálky, ale ani těch by nemělo být příliš, aby nedošlo k nerovnováze minerálních látek a iontů v těle.

Rozhodně bychom si neměli myslet, že vypít litr limonády je totéž co vypít litr vody. Čistá voda totiž tělo hydratuje v mnohem větší míře než právě limonády slazené cukrem nebo sladidly napěchované chemickými látkami.

A jak je to s kávou?

Káva, zelený a černý čaj sice nejsou tabu, ale do pitného režimu se nepočítají. Pokud budete zkoumat, kolik toho denně vypijete, hrnek kávy a těchto čajů nezapočítávejte. Naopak bychom je vždy měli ještě vykompenzovat stejným množstvím vody.

Co když tekutiny chybí?

Tělo pořád, bez ustání, ztrácí vodu. Ta odchází malou a velkou potřebou, pocením a tělo ji potřebuje i na běžné fungování. Ztrátu proto musíme vyrovnat. Pokud k tomu dlouhodobě nedochází, přihlásí se dehydratace organismu, tedy jeho „vysušení“. To se pak projevuje různě. K nejčastějším příznakům patří únava, malátnost, křeče, nízký krevní tlak a pocity na omdlení, zapadlé oči, horečka, zhoršení kvality pokožky, zápach z úst, chuť na sladké, zácpa, podrážděnost, nervozita a zmatenost. A pochopitelně žízeň.

Spousta seniorů, kteří se dostanou kvůli zdravotním potížím do nemocnice, uléhá na nemocniční lůžko zesláblá, dezorientovaná a s pocitem, že jim hlava neslouží, jak by měla. Myšlení není pružné a to může být nepříjemné. Stačí ale, aby je personál správně zavodnil, a z unavených seniorů najednou čiší nový život a energie. Dostatek tekutin je zkrátka hodně důležitý.

Jak přimět seniory pít

Když pociťujeme žízeň, je to ještě docela jednoduché. Jak už ale bylo řečeno, u starších lidí tento pocit ve větší či menší míře mizí. Proto je dobré je přesvědčit, že by měli mít neustále na očích sklenici s vodou. Stačí, když si dají doušek, kdykoli o sklenici zavadí pohledem.

Vypít skleničku vody s každým jídlem je taky dobré řešení. Mezi jídly si můžeme nastavit upomínku na telefonu nebo klidně jen zvonění budíku. Seniorům, kteří holdují chytrým telefonům, dobře poslouží i moderní aplikace. A když jdeme kamkoli ven, není od věci mít s sebou lahvičku s vodou. V čekárně u lékaře má každý čas se napít, stejně tak při čekání na autobus nebo při podobné příležitosti.

Voda je zázrak, važme si jí

A s chutí se jí napijme! Máme štěstí, že se v našich končinách můžeme napít takřka kdekoli a nemusíme dlouze hledat obchod s balenou vodou. Myslete na to, že naše tělo vodu potřebuje, v každém věku, za jakékoli situace. A nezapomeňte poučit své starší příbuzné!

Pitný režim