Sestřičky z agentury domácí péče ACME se už devatenáctým rokem starají o nemocné na Ústecku, kteří nechtějí stonat v nemocnicích. Tým sestřiček navštěvuje pacienty doma i vícekrát za den a pracuje sedm dní v týdnu. Starají se o nemocné, jejichž zdravotní stav už nevyžaduje soustavnou péči lékaře, ale kvalifikovanou ošetřovatelskou péči podle pokynů lékaře. Služba domácí péče je hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Péče v domácím prostředí není určena jen seniorům, jak si veřejnost myslí, ale pojišťovny tyto zdravotnické služby hradí i dětem a mladším lidem.

A jak taková domácí péče skutečně funguje?

V panelovém domě v Krásném Březně bydlí vitální pětaosmdesátiletá paní Alena, ke které každý pracovní den už od ledna dochází sympatická sestřička Milena Bejdová. O víkendech se pak sestřičky střídají, podle toho, která má službu. Pacientka prodělala spinální karcinom a sestřička jí ošetřuje ránu, pomáhá s převazy, a když je potřeba, tak i odebírá krev. „O tom, že existuje domácí péče ACME jsem se dozvěděla v nemocnici, tam mi poradili, na co mám nárok. Moc lidí to neví, přitom to hradí pojišťovna,“ říká hned úvodem našeho setkání paní Alena.

Z obyčejného „boláku“ byla rakovina

K lékaři šla paní Alena s nehojícím se „bolákem“ na noze, ze kterého se vyklubal spinální karcinom s metastázemi.  Léčí se od loňského února a nyní stále dochází na kontroly na kožní a na onkologii. Také je v péči dr. Procházky v ambulanci chronických ran. Ránu musí sestra každý den ošetřit a převázat. „Teď už je to krásné, když jsem k paní Alence začala chodit, tak jsme si „užily“ své,“ popisuje sestřička paní Aleny Milena Bejdová.

Práce domácí sestry není pro každého

Všechny sestřičky, které se o nemocné takto starají, musí být vystudované zdravotní sestry. To ale k tomu, aby dělaly tuto práci dobře, nestačí. „Je to práce, která není pro každého. Člověk musí být naprosto samostatný, protože na rozdíl od praxe v nemocnici nemáme po ruce kolegyni nebo lékaře. Musíme být proto schopné udělat hodně věcí samy, rozhodnout se a poznat, kdy je čas lékaře na pomoc zavolat,“ popisuje sestřička. Kolik sestra zvládne za den pacientů, záleží na tom, jakou péči potřebují.

Jedna sestra většinou navštěvuje ty samé klienty. A to je výhodou, protože je pak dobře znají a vědí, co potřebují. „Domácí péče je poskytována nemocným všech věkových kategorií. Nejmladší nás klient je ročník narození 1993, a nejstarší má 94 let. Pečujeme o nemocné s různými diagnózami a poskytujeme i hospicovou péči. Přebíráme pacienty od paní doktorky Dušánkové a jejího onkologického týmu,“ dodává Milena Bejdová.

Na pomoc se můžu vždy spolehnout

„Za tu dobu, co ke mně Milenka chodí, tak si nepamatuji, kdy by měla špatnou náladu, kdy by mi nepomohla. Musím napsat velké poděkování na agenturu ACME. Nejen ona, ale i víkendové sestřičky jsou moc ochotné,“ uzavírá naši návštěvu paní Alena.

Sestřičky z ACME vám umožní stonat doma 1
Sestřičky z ACME vám umožní stonat doma 2