Zadržování moči, málo i moc vody a přemíra soli, to jsou nejčastější prohřešky, kterých se na svých ledvinách dopouštíme. Podle tradiční čínské medicíny je únor právě měsícem ledvin. Pojďme se jim chvíli věnovat a pak na ně nezapomínat. Poděkují nám za to.

Ledviny k životu potřebujeme, ideálně obě, dá se žít i s jednou. Vlastně se dá žít i bez nich, je to ale dost omezující. Tento orgán filtruje krev – ponechává tělu potřebné bílkoviny a živiny, to nepotřebné odvádí ve formě moči dál a z těla ven. Tuto funkci člověk k životu skutečně potřebuje, v případě, že nemáme ani jednu ledvinu, jsme odkázáni na dialýzu, která je (v obou současných formách) pro tělo velmi náročná.

Jak ledvinám škodíme? Léky a alkohol jsou úplní zabijáci

Je nad slunce jasné, že jakmile potřebujeme brát léky, prostě je konzumovat musíme. Neměli bychom se ale ládovat nazdařbůh léky proti bolesti, a to při každém sebemenší píchnutí kdekoli. Před alkoholem asi dlouze varovat nemusíme, jeho pití by mělo podléhat přísné míře.

Co se ale děje často, ačkoli tomu můžeme zabránit, je nedostatečný pitný režim. Jakmile tělo nehydratujeme dostatečně, ledviny mají hodně ztížené podmínky pro filtrování krve a odvod škodlivých látek z těla. Právě s nedostatkem tekutin se zvyšuje i riziko tvorby nepříjemných ledvinových kamenů.

Jenže! U pitného režimu rozhodně neplatí, že čím víc, tím lépe. Jednorázové i soustavné přijímání velkého množství tekutin zatěžuje ledviny a opravdu jim neprospívá. Jakmile pijeme hodně, orgán nemusí svou úlohu plnit dostatečně, zkrátka to nestíhá. A kolik tekutin tedy vypít během jednoho dne? Ideální je množství asi 0,4 l na 1 kg tělesné váhy.

Milovníci slaných jídel dobře vědí, že ledvinám neprospívají. Nadměrný přísun soli ale může v dlouhodobém hledisku způsobit pořádné komplikace, ať už budeme mluvit o jejich fatálním poškození, nebo „jen“ o vzniku ledvinových kamenů.

A nakonec zadržování moči. Pokud sedíte u počítače nebo u televize a začínáte se „kroutit“, nečekejte na reklamu nebo jiný impuls, zkrátka jděte na toaletu. Zadržování moči rovněž patří k největším strašákům, před kterým se ledviny třesou. Mimo to si můžete přivodit i únik moči, protože močový měchýř nemusí tlak, který na něj častěji vyvíjíte, ustát.

Jak si můžeme ledviny šetřit?

  • Ledvinám tedy dost věcí nesvědčí, bohužel je ale denně přehlížíme. Abyste své ledviny ušetřili, vyhýbejte se většímu množství alkoholu a léků na bolest, škodí i přemíra jednoduchých sacharidů (cukrů) v jídelníčku. Co ledvinám prospěje?
  • Ochrana před chladem. V zimě je tílko, spodní tričko nebo košilka naprosto k nezaplacení.
  • Vyhýbejte se stresu. Snadno se to řekne a hůř dělá, to víme. Pokuste se o to alespoň.
  • Odpočívejte pasivně i aktivně. Pravidelný pohyb organismu prospívá celkově a na ledvinách je to znát. Zároveň dostatečně spěte a dopřejte si čas od času pořádnou dávku lenošení.
  • Pijte bylinné směsi. Některé bylinky jsou pro ledviny úplným očistným požehnáním. Patří k nim například lichořeřišnice. A samozřejmě se hodí brusinky.
    Zařaďte do stravy víc luštěnin a kořenové zeleniny. Prospívá mrkev, červená řepa i další.
  • Omezte příjem tučných a smažených jídel, sycených nápojů, bílého cukru, kakaa a čokolády. Ve velkém množství škodí i ořechy.
  • Omezte přísun kofeinu – a pozor, ten není jen v kávě, ale i v jiných nápojích.
  • Dávejte pozor na množství konzumované soli. Muži mohou denně přijmout 16,6 g, ženy pak 10,5 g. Pro představu – 5 g soli je jedna čajová lžička.

Jak ke svým ledvinám přistupujete vy? Patříte k těm zodpovědnějším?

Ledviny