Domov důchodců: jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Máte doma seniora, který se o sebe ještě postará, ale i tak potřebuje dennodenně pomáhat? Vy byste mu možná pomáhali rádi, ale máte taky rodinu a práci. Jednou z možností může být jeho umístění do domova důchodců. Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto řešení?

Jen málokdo se do domova pro seniory těší, většina starších osob má pocit, že je to jejich poslední krok, dožití, nic než čekání na smrt. Představují si, že budou žít v samotě, každý den jen opuštěně hledět z okna. A rodina i celý svět že na ně zapomene. Tak tomu ale vůbec nemusí být. V takových domovech mohou naopak potkat podobně založené lidi, s nimiž nakonec budou rádi trávit čas. Koneckonců když senioři chtějí, mohou se zapojit do nejrůznějších aktivit, o které v domovech nebývá nouze.

Výhody: profesionální péče a možnost seznámit se s jinými lidmi

Hlavní výhodou a vlastně důvodem, proč děti nebo vnoučata umisťují své rodiče nebo prarodiče do domovů pro seniory, je profesionální péče, kterou starší lidé potřebují. Musí se o sebe sice dokázat postarat, nicméně pomoc je vždy nablízku a počítá se s ní.

Pečovatelé pomáhají při pohybových omezeních, při nemocech, ale i s běžnými úkony, jako je nakupování, vaření nebo žehlení prádla. Kromě pečovatelek bývají k dispozici čas od času i zdravotní sestřičky, psychologové a psychiatři nebo jiní specialisté.

Další, co vnímáme jako výhodu, je možnost seznámit se s víceméně stejnou věkovou kategorií lidí. Nikdy nevíte, kde narazíte na člověka, s nímž vám bude dobře, s nímž si rádi popovídáte a budete s ním trávit volný čas. Třeba právě v domově důchodců.

Nuda tady nemá místo. Každý, kdo chce, se může zapojit do rozmanitých kulturních či jinak zájmových akcí a kurzů – často domovy pro seniory pořádají třeba počítačové kurzy. Babičky a dědečkové tak mohou proniknout do tajů internetu a napsat rodině třeba e-mail!

Nespornou výhodou je také to, že v domovech se vaří. Jejich obyvatelé se tak nemusí starat o alespoň jedno teplé jídlo denně, které by správně měli mít. Starší lidé často trpí podvýživou, protože nevědí, jak si vhodně sestavit jídelníček. S tím se však dá bojovat právě především „organizovaného“ stravování.

Co je ještě důležité, jsou pokoje a sociální zařízení dokonale přizpůsobená právě seniorům a jejich případným omezením. Zatímco v normálním bytě by museli překonávat jisté překážky, tady žádné takové nejsou.

Nevýhody: dlouhá čekací doba, finance a pocit „odstrčeného“

K nevýhodám domovů pro seniory patří hlavně dlouhá čekací doba. Na pokoj v těch nejžádanějších můžete čekat i roky. Pro někoho nemusí být úplně vyhovující finanční náročnost. Výdaj za bydlení v domově pro seniory (i se stravou) vychází víceméně na příjem průměrného důchodce, ceny se pohybují od 6 000 do 11 000 Kč. Některým seniorům tak pomáhají jejich děti, ani ty na tom ale často nejsou tak, aby mohli přispět nějak zásadně.

Hned v úvodu článku jsme nastínili, že jakmile začneme mluvit o domově důchodců, leckomu naskočí husí kůže. „To chcete vašeho dědu vážně strčit do důchoďáku? Co tam bude chudák dělat? Čekat na smrt?“ padají často otázky na někoho, kdo o tomto druhu péče pro svého blízkého uvažuje. A stejně tak si je často pokládají i ti, jichž se domovy důchodců týkají. Navíc si říkají, že „nebudou mladým překážet“. Vše může vyústit až v úzkosti nebo deprese, které u starších osob nejsou nijak výjimečné.

Kolektiv a řád – výhody, nebo nevýhody?

To, co je pro jednoho výhodou, může být pro druhého nevýhodou. V domovech pro seniory často člověk s někým sdílí pokoj. Problém může nastat, když si spolubydlící nerozumí. Takovou situaci musí personál řešit vhodnou reorganizací. Pro samotáře, kteří touží po větší míře klidu, bývají k dispozici i samostatné pokoje.

Dalším „sporným“ bodem je řád, který v domovech panuje. Ten někomu může nadmíru vyhovovat, ale jiného může obtěžovat a pobyt v domově mu znechutit.

Co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro jiného

Pokud stále nevěříte, že by mohl být domov pro seniory tím nejlepším místem pro starší osobu z vaší rodiny, můžete se o ni starat sami, případně se v péči střídat s jinými členy rodiny. Velmi praktická je také spolupráce s pečovatelskou agenturou, která zajistí potřebnou péči, ale senior i nadále zůstane bydlet tam, kde je zvyklý. Vše zůstane zdánlivě při starém, jen si nebudete muset dělat tolik starostí.

Domov důchodců 1